Vallningar kan öka risken för hjärtinfarkt

Medelålders kvinna som fläktar sig för att hon har en värmevallning

Vallningar är ett av de vanligaste tecknen på att man är i klimakteriet. Ungefär 75 procent av alla kvinnor känner av dem, vissa så länge som i tio års tid. Men vallningar är inte bara jobbiga och irriterande. Nu visar ny forskning att svåra och ihållande vallningar även kan öka risken för hjärtsjukdomar som infarkt och stroke senare i livet.

I den amerikanska studien följde man 3000 medelålders kvinnor i 20 år. Man såg att de som hade svåra, ihållande vallningar hade dubbelt så hög risk att få en infarkt, stroke eller annan hjärtsjukdom senare i livet.  Kvinnor som drabbades främst av nattliga svettningar drabbades även oftare av kognitiva besvär, som försämrad koncentrationsförmåga.

Vad är en vallning?

I klimakteriet är det mer regel än undantag att man känner plötsliga vågor av värme, då huden hettar och rodnar och svetten börjar rinna längst ryggen. Värmevågorna beror bland annat på att kisspeptin, ett ämne som ska få igång äggstockarna igen, också stökar till vår temperaturreglering. Då vidgas våra ytliga blodkärl, huden värms upp och man känner en vallning. Och det är just den här vidgningen av kärlen som misstänks skada hjärtat, framför allt om den sker ofta.

Mediciner som hjälper

Många kvinnor kan få bukt med vallningarna, bland annat med hjälp av behandling med östrogen. Även vissa typer av antidepressiva läkemedel och medicin mot epilepsi kan hjälpa, om man inte kan eller vill ta östrogentillskott. Däremot vet man inte säkert om läkemedelsbehandling av vallningar också minskar risken för hjärtsjukdom.

Så här skyddar du hjärtat i klimakteriet

Däremot kan man minimera antalet andra riskfaktorer för hjärtat. Ju färre riskfaktorer du har, desto bättre. Har du mycket vallningar, kan du skydda hjärtat lite extra genom att:

  • Sluta röka, om du är rökare.
  • Kontrollera dina blodfetter (kolesterol) regelbundet.
  • Samma gäller ditt blodtryck. Är det för högt behöver du sänka det med livsstilsförändringar eller medicin.
  • Håll vikten för att minska risken för diabetes typ 2.
  • Motionera regelbundet.
  • Ät en sund och välbalanserad kost.

Foto: TT

Läs mer:

Professorns tips mot vallningar i klimakteriet

Klimakteriet: Symtomen, hormoner och behandling

Gynekologen: Här är 7 fördelar med klimakteriet!

 

Utvald läsning