Vad betyder dina nakendrömmar egentligen?

Har du drömt någon gång att du har ett möte på jobbet, reser dig upp för att presentera något – och inser att du är helt eller delvis näck???

Du är inte ensam, och teorierna om varför vi drömmer dessa nakendrömmar går i sär bland både psykologer, läkare och forskare.

Men en sak är de flesta överens om: De är inte ett tecken på att du egentligen VILL gå runt och vara naken. Antagligen är drömmen snarare kopplad till något du tycker är pinsamt om dig själv, som andra inte känner till.

Läs också: Det säger dina drömmar om din hälsa

Andra tror att det hänger ihop med känslor av skuld och underlägsenhet, eller en känsla av att ha blivit förbisedd eller bortglömd tidigare i livet.

Många är förstås övertygade om att den sortens drömmar inte betyder något över huvud taget, men där är psykologer och läkare överens – drömmar HAR betydelse för vår mentala och känslomässiga hälsa.

Årtionden av forskning visar att drömmar hjälper oss att skapa minnen och lösa problem och hantera känslor.

När psykologiprofessorn William Dement utförde en studie 1960 lade han grunden för teorier om vad som händer när vi drömmer och när vi INTE får drömma. Genom att väcka sina studiepersoner precis innan de gick in i REM-sömnen, eller drömsömnen, märkte han att de upplevde mer oro, irritation, sämre aptit, spänningar och sämre kroppskoordination samt känslor av tomhet och förlust av personlighet.

Läs också: Vad betyder drömmarna? Så tolkar du dem

”Det är möjligt att om berövandet av drömmar hade pågått tillräckligt länge, så hade ett allvarligt avbrott i personligheten skett som ett resultat”, skrev Dement i forskningsrapporten.

Liknande studier har gjorts sedan dess, med liknande resultat.

Källa: Huffington Post

Foto: Thinkstock

 

8 saker du inte visste om dina drömmar

Både sexdrömmar och mardrömmar har något att säga dig…

Läs också: 8 saker du inte visste om dina drömmar

 

 

Utvald läsning