Utbrände överläkaren: "Skäms inte för att vara sjukskriven"

”Jag skäms inte för att vara sjukskriven. Åtminstone försöker jag intala mig själv det. Jag vet att min hjärna är trasig. Jag vet ungefär hur den är trasig, det finns forskning som förklarar. Jag vet att jag har rätt att vara sjukskriven. Likväl finns den där någonstans. Skammen.”

Så inleder Niklas Nygren, överläkaren bakom bloggen En psykiaters funderingar, ett inlägg om sjukskrivningar.

Niklas skriver öppet om sitt tillfrisknande från utmattningssyndrom och vi har tidigare uppmärksammat hans hyllade inlägg om livet som utbränd småbarnspappa och det paradoxala i att bli sjuk när man själv är läkare.

Att vara sjukskriven är en förutsättning för att bli frisk. Ändå är det förknippat med både skuld och skam – varför är det så? I ett nytt inlägg resonerar Niklas Nygren kring sina egna och omgivningens inställningar kring sjukskrivningar:

”Jag tror att vår bild av idealet, vår måttstock är mer orealistisk än någonsin. Ivrigt påhejad av media och försäljare av produkter och tjänster. Effektivt spridd genom sociala media. Generationer av barn, främst flickor, växer upp med en gravt skev bild av hur de, på olika sätt, borde vara. Med en sorglig självbild som följd.”, skriver han.

Han berättar hur han mött detta på nära håll i sin arbetsroll, där det finns tydliga förväntningar kring hur en läkare ska vara, se ut och prestera. Han skriver om idealbilden av läkaren med stomatol-leende som självsäkert ska ta sig an patienter och erbjuda kunskap och trygghet.

”Att vara osäker, ledsen och trött hör inte hemma i den bilden. Till råga på allt har jag en hjärna som inte ”håller måttet”. Inte bra nog. Duger inte. Skam.”

Läs inlägget i sin helhet här!

Utvald läsning