FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Underlivsmassagen kan skada kvinnor – marknadsförs av kändisar

13 jul, 2021 
Bild på en grapefrukt och en hand/ Bianca Ingrosso.
Underlivsmassage, så kallad yoni-massage, marknadsförs av flera kliniker som behandling av allvarliga kvinnosjukdomar. Behandlingen marknadsförs även av flera kändisar, riktad till bland annat unga tjejer. Nu får behandlingen allvarlig kritik.
Annons
Yoni-massage - så fungerar detBrand logo
Yoni-massage - så fungerar det

Yoni-massagen är en tantrisk massage med fokus på kvinnans könsorgan. Syftet är att få musklerna att slappna av och att öka blodflödet i området, vilket enligt klinikerna ska medföra en rad hälsofördelar. Massagen har dock inga vetenskapliga belägg och marknadsföringen av den strider mot Konsumentverkets regler, det visar nu en granskning av Expressen.

Marknadsförs av kändisar

Förutom att massagen marknadsförs av klinikerna som utför den så marknadsförs den även av flera kändisar, bland annat av Bianca Ingrosso, Margaux Dietz och Ida Warg. Bianca Ingrosso har flera gånger pratat om massagen, bland annat i sin före detta podd “Alice och Bianca – Har du sagt A får du säga B”. I ett avsnitt pratar hon varmt om tantra och nämner även yoni-massage, som en vän till Bianca har fått enligt henne.
– Massören förklarade att behandlingen inte är sexuell. De ser inte sex som något sexigt. Det handlar om energier, säger hon i podcasten.

Bianca Ingrosso.
Bianca Ingrosso har pratat om yoni-massage i sin före detta podd.

Även den kända influencern Margaux Dietz har slagit ett slag för yoni-massagen. I ett inlägg på sin blogg 2017 ifrågasätter hon varför yoni-massage inte är lika normaliserat som vanlig massage.
”Vem bestämmer vad som är rätt eller fel? Vi går ju till gynekologen och kollar att allt är bra, varför är det här mer tabu? Jag tycker det verkar ganska logiskt att vi bör lära känna oss själva bättre och så finns det proffs som kan hjälpa till.”, skriver Margaux.

Margaux Dietz.
Margaux Dietz tycker att yoni-massage borde normaliseras.

Men hur mycket proffs yoni-massörerna egentligen är ifrågasätts av behandlare inom den konventionella vården. På klinikernas hemsidor anger man att behandlingarna ska kunna bota eller lindra bland annat endometrios, vestibulit och svampinfektioner. Detta trots att det inte finns vetenskapliga belägg. Expressen har pratat med yoni-massörer som utför behandlingen och en av dem säger bland annat att man kan bli av med vestibulit genom att “utsätta sig för smärtan”.

Annons

En av dem som är stark kritisk till massagen är gynekologen Kristin Wennmo Zuk. Hon menar att det finns stora risker med att utsätta sig för smärtan när man lider av vestibulit. Om man till exempel har penetrativt sex trots smärtan kan man utveckla följdsjukdomen vaginism. Vaginism innebär att musklerna i slidan hamnar i ett krampliknande tillstånd vilket gör det oerhört smärtsamt att till exempel ha sex.
– Har man penetrativt sex trots smärta kan detta förvärra symptomen. I övrigt finns det inga belägg för att yoni-massage ska kunna bota urininkontinens, svampinfektioner, förlossningsskador eller några andra åkommor som anges, säger Wennmo Zuk till Expressen.

Strider mot konsumentverkets regler

Att marknadsföra yoni-massage som något som kan bota eller lindra olika åkommer bryter mot marknadsföringsreglerna, det kan man se på Konsumentverkets hemsida. På hemsidan finns det regler för vad som gäller vid marknadsföring av tjänster som påstås bota, lindra eller förebygga sjukdomar och andra åkommor. Enligt reglerna måste påståendena kunna bevisas med övertygande och vetenskaplig dokumentation för att få marknadsföras. Reglerna ställer extra höga krav på bevis om målgruppen kan vara mindre kritisk än den genomsnittliga konsumenten, till exempel människor som lider av sjukdomar.

Expressen har sökt ett influencerna Bianca Ingrosso, Margaux Dietz, Maxinne Björk och Hanna Friberg som alla har marknadsfört massagen. De har valt att inte kommentera frågan.

Foto: TT

Annons