FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Tre anledningar att inte raka bort könshåret

12 jun, 2020 
AvMåBra
Att raka bort könshåret helt eller delvis har gått från trend till norm. Men varför gör vi det? Och bör vi göra det?
Annons

Allt fler väljer att frisera även de nedre delarna av kroppen. Men har trenden någon egentlig hälsomässig fördel? Egentligen inte. Här är några anledningar att låta håret växa fritt.

Större risk för infektion

När du rakar dig blir hårsäckarna mer mottagliga för bakterier och infektioner. Inte sällan blir det rakade området prickigt och i värsta fall kan du få inflammerade hårsäckar som både varar och smärtar.

Obs! Använd inte tvål eller starkt parfymerad duschgele när du rakar intima områden. Huden är känslig och reagerar snabbt. Använd istället intimtvål eller mild rakgel.

Inte mer hygieniskt

Det är heller inte mer hygieniskt att raka bort könshåret. De svettkörtlar som sitter kring könsorganen försvinner ju inte vid rakning. En god hygien löser problemen med eventuell lukt, rakning är alltså inte någon genväg.

Tips! Se till att rakhyveln är ny alternativt ordentligt rengjord.

Större risk för könssjukdom

Forskning har visat att välrakade kön är mer mottagliga för könssjukdomar. Utan skyddande hår blir det ökad direktkontakt med eventuella sexpartners, något som kan öka risken för att smitta och smittas. Rakning kan också förvärra symtom av redan existerande könssjukdomar,

Annons

Dessutom menar forskare att könshåret är viktigt för att kunna uppnå orgasm. Att raka bort det kan innebära att du skalar av effekten av alla kommande klimax.

… tänk på flatlössen!

Västvärldens fascination av intimgrooming utgör också ett hot mot flatlössen. Flatlusen trivs i könshår och smittar vid sexuellt umgänge, när inget hår finns är det svårt att hålla beståndet uppe. Läkare i USA och Australien har larmat och sagt att flatlössen står inför en stor katastrof om trenden fortsätter.

Om du låter rakhyveln ligga orörd för faunans eller sexlivets skull får du själv bestämma.

 

Källor: Feber.se, Expressen hälsoliv, Allnight.com

Annons