HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Är ätstörningar vanligare om man tränar hårt? Psykologen svarar!

07 apr, 2022 
Kvinna som tränat/Klara Edlund
Är idrotten en väg in i ätstörning och har alla elitidrottare en osund inställning till mat? Klara Edlund från Svt-programmet Ästört är psykolog och specialiserad på ätstörningar hos idrottare. Det här tycker hon är viktigt att tänka på!
Annons

I dokumentären Ätstört i SVT får vi följa fem personer som jobbar för att bli fria från ätstörningar.

En av de fem personerna vi möter är proffsboxaren Anthony Yigit, som i första avsnittet säger att man inte kan ha en sund inställning till mat som elitidrottare.

Se även: Bianca Ingrosso om att ha bulimi

Bianca Ingrosso berättar om bulimi - se klippet från Wahlgrens värld härBrand logo
Bianca Ingrosso berättar om bulimi - se klippet från Wahlgrens värld här

Psykologen: ”Man kan vara högpresterande och må bra”

Klara Edlund, psykolog specialiserad på ätstörningar hos idrottare håller inte riktigt med.

– Jag tror att man som elitidrottare kan ha en sund inställning om man har gott professionellt stöd vad gäller nutrition, träning och återhämtning. Det är en konst att försörja sig själv på ett sätt som fungerar när man ställer så höga krav på kroppen som elitidrottare gör. Man kan vara högpresterande och må bra, med god omsorg och god kunskap om återhämtning. Jag skulle säga att de flesta behöver få regelbundet stöd av till exempel idrottsdietist som är specialiserad på just de här frågorna.

Annons

– Däremot hör man ju ofta just det här och ibland kan jag tänka att det är gamla myter som lever kvar.

Är ätstörningar vanligare inom vissa idrotter?

Just boxning, som Anthony Yigit håller på med är en idrott där mycket fokus ligger på vikt och invägningar inför matcher. Kanske är ätstörningar något vanligare inom vissa idrotter?

– Det finns forskning som visar att det finns högre risk för ätstörningar inom vissa idrotter, idrotter där vikt och utseende spelar roll. Exempel kan vara idrotter med viktklasser, uthållighetsidrotter och estetiska bedömningssporter. Såna idrotter kan vara boxning, galopp, långdistanslöpning och längdskidor, samt konståkning och simhopp. Många sporter vet vi ingenting om då det finns inte kartlagt. Jag tror också det är ett väldigt stort mörkertal.

Anthony Yigit
Anthony Yigit är en av fem personer vi får följa i dokumentären Ätstört i SVT.

Svårt att säga hur många som drabbas av ätstörning

Hur många som drabbas av ätstörningar generellt är svårt att säga. Väldigt många med ätstörningar söker aldrig hjälp. Om ätstörningar är vanligare bland idrottare vet man egentligen inte heller.

Annons

– Det finns inte några helt klara data på det. Det finns studier som säger att det är tio gånger vanligare inom idrotten. Men det finns också annan data som inte bekräftar det.

Vi ska också att komma ihåg att idrott är bra för oss.

– En viktig del är att komma ihåg att idrott i sig är inte farlig. Det är tvärtom bra för hälsan och skyddar mot till exempel metabola sjukdomar.

Inom idrott kan det finnas dubbla riskfaktorer

Klara tror att däremot att det kan finnas flera anledningar till att idrott möjligen kan bli en väg in i ätstörningar. Speciellt på högre nivåer i idrott, där kan man bli utsatt för dubbla riskfaktorer.

– Det finns generellt ett ideal att ha väldefinierade muskler. Det finns en uppsjö av informationsflöde, genom TikTok, Instagram … Sen finns de idrottsspecifika idealen dessutom. Där man ska se ut på ett visst sätt. Man blir jämförd både generellt, i vanliga världen, och sen inom sin idrott.

Annons

Det finns också miljöer som inte är gynnsamma för personer som är i risk för ätstörning.

– Det kan till exempel också komma kommentarer från tränare som påverkar. Eller negativa kommentarer från andra i omgivningen.

Ta alltid hjälp så fort som möjligt vid ätstörning

Det är alltid bra att ta hjälp så fort som möjligt vid ätstörningar. Men idrottar man dessutom är det viktigt att få hjälp med sin ätstörning fort.

– För idrottare som vill komma tillbaka till sporter, där man ställer höga krav på mycket träning, så blir det ännu viktigare att fort komma till bukt med problemen. De här vill ofta inget hellre än att komma tillbaka till sin idrott och jobbar ofta väldigt aktivt och effektivt med sin behandling.

Det kan finnas en viss skillnad i hur ätstörningar yttrar sig hos killar och tjejer. Tjejer kan vilja vara tunnare och deffade. Killar mer vältränade. Vad man vet idag är det vanligare att tjejer drabbas men mörkertalet om hur vanligt det är bland män tros vara stort.

Klara Edlund i Svt-programmet Ätstört
Klara Edlund är psykolog specialiserad på ätstörningar hos idrottare, hon syns i Ätstört i Svt.

Förälder till ungdom som idrottar hårt? Tänk på det här

Som förälder till barn som idrottar mycket kan man vara extra uppmärksam på en del saker.

Annons

– Från tidiga tonår tycker jag man ska vara uppmärksam på hur man pratar i idrottsgruppen. På tränarnas attityd till mat och till återhämtning. Se till att det är en hälsosam miljö runt våra idrottare. Trappar de upp i träningsdos kan man hålla ett extra öga på att de tränar hälsosamt och att matintaget regleras tillsammans med träningsdosen.

Idrott ska vara kul, och det är inte farligt att träna mycket om man äter och återhämtar sig rätt.

Det är bra att skapa bra matrutiner, äta tillsammans, se till att om man tränar hårt så ser man också till att alla äter de mellanmål och återhämtningsmål som man kommit överens om.

– Ökar man träningsbelastningen för mycket hårt, och återhämtar sig för lite, kan man få det som kallas för relativ energibrist. Symtomen blir skador, mensrubbningar och andra problem. Ta gärna hjälp av en professionell som kan betydelsen av återhämtning. Mest är inte alltid bäst.

Annons

Det viktigaste du behöver veta om ätstörningar

I flera sporter finns det också tankar om att ifall man går ner i vikt så presterar man bättre.

– Det är att tänka väldigt kortsiktigt. Kanske kan det fungera en gång men det kan trigga ett ohälsosamma beteenden som leder till allvarliga problem. Det kan till exempel leda till att man äter mindre och tränar hårdare för att komma dit igen. Men man förstår inte varför man inte lyckas.

Det viktigaste vi bör veta om ätstörningar tycker Klara är att det är väldigt vanligt och ofta osynligt.

– Det finns cirka 190 000 kända fall idag, det finns oerhörd skam kring ätstörningar. Det är klokt att be om hjälp, det går att bli frisk!

Här får du hjälp och stöd för ätstörning

Misstänker du att du eller någon du känner har en ätstörning?
Hit kan du vända dig för hjälp:

Foto: SVT/TT

Annons