HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Läkaren: Så förebygger du åderbråck

21 maj, 2021 
Barbent kvinna tar sig för vaden
Åderbråck drabbar inte bara äldre – och det är inte bara ett kosmetiskt problem. I värsta fall kan det leda till sjukdom. Men åderbråck går att förebygga och behandla!
Annons
5 sätt att få in fler steg i vardagenBrand logo
5 sätt att få in fler steg i vardagen

Åderbråck är ingen ”gumsjuka” som bara äldre kvinnor drabbas av. De kan börja synas på vaderna, i knävecken eller på anklarna redan när man är i 20-års åldern.

– Min yngsta patient var 11 år, säger Anders Holmberg, kärlkirurg och chef vid Scandinavian Venous Centre, där man opererar flera tusen åderbråckspatienter varje år.

De kan alltså dyka upp tidigare än man kanske tror. Och det är långt ifrån bara ett estetiskt problem. Med tiden kan de bli riktigt besvärliga.

Tidiga tecken på åderbråck är

  • trötthet i ben och vrister
  • svullnadskänsla
  • stickningar
  • kramper i vaderna

Symtomen utvecklas sedan till blåa, slingriga ådror som putar ut på benen. Man kan också ha bråck som bara känns men inte syns.

Åderbråck kan leda till ytliga blodproppar

Det finns risker med obehandlade svåra åderbråck, berättar Anders Holmberg:

Annons

– Man kan drabbas av ytliga blodproppar, så kallade tromboflebiter. Det är oftast ofarligt. Men det kan göra ordentligt ont. Det blir rött, känns varmt och lite hårt, säger han.

anders holmberg
Anders Holmberg är kärlkirurg på Scandinavian Venous Centre.

Om man drabbas ska man för säkerhets söka hjälp. De ytliga propparna kan enkelt behandlas med salva (Hirudoid) eller blodförtunnande injektioner.

En annan risk med obehandlade åderbråck är att huden på benen blir missfärgad. Den skiftar i brunt, blått och rött. Huden blir också skör och man kan få eksem och i värsta fall även bensår.

Så behandlas åderbråck

Det finns flera metoder för att ta bort blodkärl som är utvidgade och skadade. Numera görs det ofta med ett mindre ingrepp under lokalbedövning.

Ett sätt är att ta ut åderbråcken med en liten ”virknål” via millimeterstora stickhål. Oftast får man gå hem redan efter några timmar. Man kan få små ärr på benen och ha ont i ett par veckor.

Annons

Åderbråck kan också behandlas med injektioner med ett ämne som bryter ner kärlen. Man kan också ta bort dem med laser.

– Vi använder ofta en metod som kallas EVL, endovenös laserbehandling, berättar Anders Holmberg.

Man för då in en nål med laserfiber vid knäets insida.

– Laserfibern blir het och skadar insidan av blodkärlet Vi löder så att säga ihop kärlet från insidan så att blodflödet upphör. Kroppens immunsystem uppfattar då det hoplödda kärlet som främmande och det bryts ner och skrumpnar, säger Anders Holmberg.

Det finns främst två riskfaktorer som ökar risken att drabbas: ärftlighet och stillasittande. Men man kan också förebygga att åderbråck uppstår, bland annat med hjälp av rörelse.

5 tips som förebygger åderbråcken

1. Rör på dig regelbundet

Då tränar du ”muskelpumpen” i benen, som sörjer för en normal blodcirkulation. Promenera, cykla, allt som anstränger benmusklerna. Eller varför inte skaffa en ”tramp-apparat”, finns i stora sportaffärer, och säljs på postorder? Den ser ut som ett par stora pedaler, tar ingen plats alls, och ger väldigt bra träning åt benen.

Annons

2. Ta rörliga pauser om du står eller sitter länge

Gör tåhävningar, småjogga på stället, ta en promenad runt lokalen eller i tåget/bussen. Sov inte längre perioder på flygresor om du inte kan lägga upp benen.

3. Använd stöd- eller kompressionsstrumpor

Om du står mycket i ditt jobb eller sitter mycket i bilen är stödstrumpor en bra idé. På apoteket, i sjukvårdsbutiker och på vissa varuhus finns olika typer av stödstrumpor att köpa. Man brukar skilja mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Kompressionsstrumporna ger ett fastare stöd och rekommenderas för den som har mycket besvär med åderbråck och svullnad.

4. Skaffa en fotpall

Sitt gärna med benen på en fotpall när du ser på TV.

5. Se över din vikt

Övervikt är en av orsakerna till cirkulationsproblem, bland annat i benen. Försök att hitta en en hälsosam och effektiv viktminskningsplan.

TEXT: SUSANNA HAUFFMAN

Foto: TT

Annons