Therese Alshammar hjälper småbarn att bada säkert

Therese Alshammar lär sonen Ted att trivas i vattnet.

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. Därför vill nu försäkringsbolaget Trygghansa hjälpa föräldrar och barn att få mer vattenvana.

Som frontfigurer för den nya kampanjen kan vi se Therese Alshammar och hennes lilla son Ted, 8 månader, som i helgen besökte TV4 Nyhetsmorgon för att prata om hur man ska bete sig med barn kring vatten.

– Sedan jag slutade simma och fick barn så vet jag att det här är en jätteviktig sak att förmedla, och ska man bli bra på någonting är det man måste göra att öva, öva, öva, säger Therese Alshammar till programledarna Sebastian och Tilde.

App som både ska ge trygghet till barn och föräldrar

Tillsammans med Trygghansa har Therese tagit fram ”Babybojen” – en gratisapp, och ett steg till att göra familjer säkrare i vattnet och göra småbarn vattentrygga. Den blir ett förstadie till att barnet lär sig flyta, vilket är en viktig kunskap när barnet sedan ska kunna lära sig simma.

– Allting handlar om att man ska ha ett samspel med sitt barn. Att man som förälder visar att det är en miljö som är rolig, att det ska vara lustfullt och finnas glädje i vattnet.

Appen har tagits fram i samråd med även Trampoolin babysim och simskolor, och där finns 10 övningar i tre olika kategorier, där det är allt från vattenlek och skvättande till kunskap som inte ens Therese själv kände till innan kampanjen.

– Man ska alltid vara närvarande och ha uppsikt över ett barn i vatten, och se till att hen känner sig trygg genom att man själv speglar glädje, säger Therese Alshammar, samtidigt som hon försiktigt stänker lite vatten över huvudet på lille Ted (som placerats i en vattenbalja) utan att torka bort det för att visa en av övningarna.

– Ju tidigare man blir van och trygg vid den här miljön, desto snabbare kommer barnet sen kunna lära sig både flyta och simma.

I appen får föräldrar även lära sig saker som man annars lär sig på vanligt babysim, som hur man ska hålla bebisen i vattnet och få den att hitta vattenbalans.

Övningarna görs hemma i badkaret eller i badbaljan, har olika svårighetsgrad och lämpar sig bäst för barn mellan 0 och 2 år. Från och med den 21/5 kan du ladda ned Babybojen kostnadsfritt i Apple App Store och Google Play Logos och enkelt öva vattentrygghet med ditt barn.

Se klippet med Therese Alshammar här:

Källa: Nyhetsmorgon, Trygghansa  Foto: Trygghansa

Läs mer:

Linas succéknep – gjorde vardagspryl till badkar

Badsugen? Här är 4 läbbiga saker under ytan

Utvald läsning