HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Badsugen? Här är 4 läbbiga saker som döljer sig under ytan...

25 jul, 2016 
Badkruka? Grattis! Här är fyra läbbiga saker du slipper simma på i vattnet...
Annons

Algblomning, parasiter och bakterier kan göra strandbesöket mindre trevligt – du kan till och med bli riktigt sjuk. Just nu är cirka 40 bad runtom i Sverige klassade som otjänliga på grund av någon typ av förorening. Över 2 000 badplatser kontrolleras med jämna mellanrum via vattenprovtagningar för att hålla allmänheten underrättad. Är bakteriehalten för hög blir det röd flagg, och omgivningen informeras oftast via skyltar på plats och kommunens hemsida.

I svenska vatten lurar tack och lov inga livsfarliga djur eller parasiter, men har du otur kan du bli sjuk eller få besvär av någon av dessa:

Fågelparasiter

Kliar huden eller är röd och irriterad efter ett badbesök? Då kan det vara badklåda, som egentligen är fågelparasiter som misstagit dig för en snäcka. Parasiterna växlar värdar från sjöfåglar till snäckor, men kan i värsta fall försöka bosätta sig i din hud i stället. De kommer dock inte längre än några millimeter innan de dör, men de orsakar irriterad och kliande hud. Oftast drabbas små barn, som leker länge i vattnet vid strandkanten.

Annons

Bakterier

E. coli och Enterokocker hör hemma i tarmfloran, men kan finnas i badvatten där avlopp runnit ut. Får vi i oss dem via en kallsup kan vi bli ordentligt sjuka. Förekomsten mäts när vattenkvaliteten kontrolleras, 100 kolonier per 100 ml är gränsvärdet. I drickvatten får det inte förekomma alls. Badar du med öppna sår eller är känslig för infektioner kan du drabbas av vibriobakterien, den kan orsaka badsårsfeber och öroninflammation och förekommer mest i vatten som varit varmt under en längre period.

Alger

Om det är algblomning bör du inte bada, och var särskilt vaksam att barn och hundar håller sig borta från vattnet. Ett dopp i algsörjan kan ge hudutslag och orsaka diarré och illamående.

Maneter

De invaderar främst västkusten, men även Östersjön kan bjuda på maneter så här års. Röda och blå brännmaneter kan ge hudskador om man nuddar dem. Blir du bränd bör du ta dig i land så snart du kan och skrapa bort brännmanetens trådar med exempelvis ett kreditkort eller dra bort dem med hjälp av tejp. Undvik att gnugga med handduken eftersom det kan göra så att nässeltrådarna avger mer gift. Kyl med kallt vatten eller kylbalsam och sök vård om du bränt dig kring ögonen

Här kan du se vattenkvalitet och badtemperatur på ditt badställe!

Källor: Vårdguiden, Expressen Hälsoliv och SVT.

Annons