Anders Tegnell: Den här strategin hade varit den bästa

Anders Tegnell promenerar utomhus

Sveriges strategi under corona har väckt uppmärksamhet världen över – framför allt för att den har skilt sig mycket från hur de flesta andra länder hanterat pandemin.

Medan man stängt ner stora delar av Europa och andra delar av världen har svenskarna kunnat röra sig förhållandevis fritt under coronautbrottet.

Anders Tegnell om missarna i Sveriges strategi

Statsepidemiolog Anders Tegnell har länge försvarat den svenska strategin och hävdat att den är den rätta, men i en ny intervju med Sveriges Radio uppger han att det finns saker som Sverige hade kunnat göra annorlunda.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger han.

Anders Tegnell fortsätter:

– Jag tror att det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Och det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

Anders Tegnell om de höga dödstalen

Det är framför allt de höga dödstalen i Sverige som fått honom att tänka om – och blivit lite mer självkritisk till den svenska strategin. Han medger att för många har fått dö för tidigt.

– Ja, absolut. Det vi får fundera på i framtiden är om det hade funnits något sätt att hindra det, säger han.

Anders Tegnell har tidigare varit öppen med att de höga dödstalen på svenska äldreboenden är ett stort problem – och att Sverige på flera punkter har misslyckats med den viktiga uppgiften att skydda våra äldre.

– Mycket annat fungerar ganska bra, men smittan på äldreboende är ett stort problem. Det är absolut en miljö vi behöver bli bättre på att skydda, har han tidigare sagt.

På onsdagens presskonferens kommenterade han intervjun med Sveriges Radio så här:

–Det är inte alls så, utan vi menar fortfarande att strategin är bra, men det finns alltid förbättringar att göra. Att kontinuerligt utvärdera arbetet är helt naturligt för oss., säger han.

Foto: TT

LÄS MER:

Anders Tegnell: Det är okej att träffa sina barnbarn

Anders Tegnell: Därför rekommenderar vi INTE munskydd

Anders Tegnell: Det kunde hanterats annorlunda

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Kan vi resa i sommar? Är det okej att gå till vårdcentralen? Får man besöka sina barnbarn? Allt om symtom och behandlingar mot covid-19 hittar du här:

Allt om coronaviruset