Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Tandläkaren: Så ofta ska du byta tandborste

08 nov, 2024
author Lisa Näs
Lisa Näs
2428578283 Alliance Images
När bytte du tandborste senast? En sliten tandborste kan bli en grogrund för bakterier och dessutom leda till karies. Tandläkare André Näf tipsar om hur du bör göra i stället.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En eltandborste rengör bättre än en manuell, men oavsett vilken typ du använder behöver du se till att byta tandborste eller borsthuvud i tid. Minst var tredje månad rekommenderar tandläkare André Näf, som driver Eriksbergs Tandvård i Stockholm och Göteborg.

– Efter det börjar borststråna bli slitna, vilket gör att tandborsten inte längre rengör lika effektivt. När borststråna förlorar sin form, blir tandborsten också mindre effektiv på att ta bort plack och matrester.

7 saker som din tandläkare stör sig påBrand logo
7 saker som din tandläkare stör sig på

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!
Annons

Viktigt med tandtråd

Om du inte byter tandborste regelbundet kan den bli en grogrund för bakterier, säger André Näf.

– Tandborsten utsätts dagligen för fukt och mikroorganismer från munnen, vilket skapar en miljö där bakterier lätt kan växa. Det kan i sin tur leda till en ökad risk för tandköttsinflammation och karies. Det är också viktigt att komplettera sin rutin med tandtråd och fluorskölj för att få bort plack mellan tänderna och skydda mot karies.

Annons

LÄS OCKSÅ: Munnen avslöjar massor om din hälsa – 5 saker att hålla koll på

När det kommer till själva borstandet säger André Näf att tandborsten bör hållas i 45 graders vinkel mot tandköttet. Borsta med mjuka, skrubbande rörelser och tänk på att inte bara tänderna ska rengöras, utan också tandköttet. Ju äldre du blir desto viktigare blir det att ta hand om tänderna. Med åren minskar nämligen vår salivproduktion, vilket gör att tänderna skyddas sämre mot syror i munnen.

Foto: TT/Shutterstock

Annons