Tandläkaren: Så håller du tandsten borta – och slipper tandlossning

Eltandborste kvinna med öppen mun borstar tänderna

Kan man säga att vi är karies eller tandstenspersoner? Det vill säga att vissa människor får mer hål i tänderna, medan andra drabbas mer av tandsten?

Både ja och nej, säger Carl Emil Rexman, tandläkare vid tandvården Skeppsbron i Malmö. Det är faktiskt så att människor som har mycket tandsten, sällan får hål i tänderna – och vice versa. Men man kan också vara drabbad av båda.

– Det beror på helt olika bakterier och förhållanden i munnen. Tandsten består också av plack, fast det är till stor del en annan uppsättning av bakterier än i karies. Placken mineraliseras av saliven och bildar en hård beläggning, som gör att fler bakterier kan fastna. Det blir en negativ spiral.

Tandsten kan ge dålig andedräkt

Vilket typ du är kan bero på ärftliga faktorer. Har din mamma eller pappa mycket tandsten, så är risken större att du drabbas. Tandsten går inte att bota, utan måste regelbundet behandlas, främst genom extra god munhygien. Och om man inte förebygger och behandlar det kan det i förlängningen leda till tandlossning.

– Det förorsakar en inflammation i tandköttet och du kan få blödande tandkött som är ett försteg till tandlossning, säger Carl Emil Rexman.

Öppen mun med tandläkarspegel som visar brun beläggning på tänder

Tandsten på framtänderna i nedre käken, ett av de ställen där det är vanligast att det bildas.

– Om inflammationen får fortsätta obehandlad så fortsätter den djupare ner i tanden, ner i benet. Då försöker kroppen ta hand om det genom att bilda nya blodkärl och det leder till att benet försvinner och tanden blir lösare och lösare.

Bakterier, tandsten, och inflammationen som det orsakar, kan också leda till dålig andedräkt.

Men det går att minska tandstenen i munnen, med god munhygien.

Här är tandläkarens tips för mindre tandsten

  • Borsta extra mycket där det bildas mest tandsten. Tandsten bildas främst på insidan av framtänderna nere i käken och på kindtändernas utsida i ovankäken – där de stora salivkörtlarna sprutar ut saliv.
  • Gör rent mellan tänderna med tandtråd, mellanrumstandborstar eller tandstickor. Det är individuellt vad som passar bäst.
  • Använd eltandborste som lättare gör ordentligt rent än vanlig tandborste.
  • Sök hjälp hos tandhygienist om du har mycket besvär.

Läs mer:

MåBra granskar: Så farlig är fluortandkräm – egentligen

4 huskurer mot tandvärk – som faktiskt fungerar

Quiz: Kolla vad du kan om dina tänder

Utvald läsning