SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ta makten över klimakteriet och äg din hormonella resa!

15 mar, 2023 
Nästan en miljon svenska kvinnor befinner sig i klimakteriet just nu. Trots detta är kunskapen bitvis låg, både bland kvinnor, råd- och vårdgivare. Det vill MåBra ändra på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Lätt bris eller full storm. Klimakteriet är lika varierande som individuellt, men ju mer förberedd du är desto bättre förut­sättningar har du för att hantera denna period i livet.

Alla som äger en livmoder hamnar i regel i klimakteriet. Trots att denna period är så naturlig så är kunskapen om den inte lika ­självklar, ett glapp som vi på MåBra ville täppa till!

Vad kan svenska kvinnor om klimakteriet?

Med stöd av en färsk Novus-undersökning har vi ringat in de områden där kvinnor påverkas allra mest och ibland lider i det tysta. Med målet att sprida kunskap om både problem och lösning hoppas vi att fler kvinnor kan få verktyg att hantera denna självklara, men ibland stökiga, tid i livet.

Resultatet från undersökningen är väldigt intressant och berättar att det finns både fördom, lärdom och kunskapsluckor kopplat till denna del av livet. Till exempel tycks vi vara inställda på fler symtom än vad som faktiskt drabbar oss. En tredjedel av de tillfrågade kvinnorna upplevde inga eller relativt små problem under perioden. Å andra sidan rapporterade nästan hälften det motsatta: besvär av mycket eller ganska hög grad.

Annons

Ta makten över hormonkarusellen!

Genom att känna till möjliga fysiska och mentala tecken och varför de uppstår blir det enklare att hantera hormonella karusellen. Många situationer kan du påverka själv, via egenvård och egenomsorg. Andra kräver extern hjälp.

Så: läs och lär med hjälp av vår omfattande guide på mabra.com/klimakteriet. Här har vi tagit hjälp av landets ledande experter inom området och bjuder på läsvärda fördjupningar och sevärda filmklipp. Allt för att fler ska kunna se denna naturliga passage som livets andra vår.

Kvinnans livsfaser – från födsel till menopausBrand logo
Kvinnans livsfaser – från födsel till menopaus
Annons