Sylvia 64: ”Så blev jag av med mina ledbesvär”

Hemma hos Sylvia Öhmark och hennes man Per-Inge i Lövånger är det sällan tråkigt. Matlagning, träning, musik och fotografering gör att det alltid är saker på gång i det vita trähuset utanför Skellefteå. I hallen är det första man ser en studsmatta som står lutad mot väggen och mitt i det ljusa vardagsrummet har Sylvia och Per-Inge ställt en träningscykel för inomhusbruk.

– Härifrån kan jag se ut över trädgården eller kolla på tv. Vi har alltid haft en cykel hemma men häromåret bytte jag till en tystlåten modell så att mitt trampande inte stör om vi ska se nyheterna eller någon film, säger Sylvia.

Motionerat och tränat har hon gjort hela sitt liv. Men en ärftlig defekt på bäckenet har gjort att det alltid varit smärtsamt i höfterna i början av varje pass eller första biten på varje promenad.

– Mina besvär blev alltmer smärtsamma och jag sökte till slut hjälp, berättar hon.

Läkaren konstaterade en förslitning i lederna. När Sylvia kom hem googlade och läste allt hon kom över. Hon läste att motion i dag är en av de mest etablerade och prioriterade behandlingsmetoderna för ledvärk.

Hon läste också att om det är för smärtsamt att träna är det bättre att ta en värktablett innan träningen än att avstå från att röra sig. Det stod också att det inte finns någon läkemedelsbehandling i övrigt som hjälper.

– Om man har slitet ledbrosk är det viktigt med starka muskler som hjälper till att bära upp kroppen. Ingen kan vila sig ifrån sina ledbesvär så träna är ett måste. Men jag ville inte acceptera att det inte skulle finnas något som jag kan komplettera träningen med för att bibehålla rörligheten och fortsätta leva det aktiva liv som jag älskar.

Sylvia fortsatte att leta och hittade ett kosttillskott som innehöll både omega-3-fettsyror och olika vitaminer och mineraler, som anses vara bra för den som vill fortsätta leva fysiskt aktivt.

Redan nästa dag tog hon bilen in till Life-butiken i Skellefteå. Valet föll på kosttillskottet Glyc, som hon hade läst om på nätet.

– Jag vill inte låta mina leder stoppa mig från att njuta av livet och jag kände att jag verkligen ville testa detta.

Förutom en sund livsstil tror jag på att komplettera med kosttillskott, säger Sylvia.

– Glyc är förstärkt med omega-3 och kollagen. Det bygger främst på ett innehåll av grönläppad mussla vilket var helt nytt för mig, berättar Sylvia.

Redan efter en månad kände Sylvia att det var värt att fortsätta med tabletterna. Nästa gång hon var i hälsobutiken köpte hon flera paket.

– Förutom att fortsätta med kosttillskott varje dag gör jag förstås den sjukgymnastik jag har blivit rekommenderad.

I övrigt lever Sylvia sitt vanliga aktiva liv med promenader om vädret tillåter och med cyklingen. Dessutom drar hon varje dag fram sin studsmatta till vardagsrummet och hoppar.

– Den är mindre än den jag hade med barnen på 90-talet, och jag hoppar inte lika högt som förr ute i trädgården.

Men det är lika allsidig träning, nästan som att gå ut och dansa!

– Det är så roligt och jag tröttnar aldrig! Dessutom tränar man ju både balans och styrka samtidigt som man förbättrar konditionen.

På frågan om hela familjen fortfarande samlas runt studsmattan som de gjorde på gräsmattan förr så fnissar Sylvia.

– Nej, nej. Den här studsmattan är bara min, barnen får inte hoppa på den.

Text: Annika Hjerpe

Kom ihåg att kossttillskott aldrig kan ersätta en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

SYLVIAS 5 BÄSTA TIPS FÖR EN AKTIV VARDAG

1. Flytta träningen inomhus under de kalla årstiderna. Köp en träningscykel eller studsmatta för inomhusbruk.

2. Lyssna på bra musik medan du tränar, gärna fartig pop, rock eller country. Några av mina favoriter är Jill Johnsson och Queens. Ju bättre musik desto längre tid studsar jag och ofta blir det cirka 30 minuter om dagen.

3. Variera med att läsa en bok eller kolla på TV medan du tränar – det får tiden att gå. Jag läser oftast deckare medan jag cyklar. Nu har jag läst alla böcker av Cilla och Rolf Börjlind, de är så bra!

4. Ät hälsosamt. En favorit som jag lagar ofta är kyckling i ugn. Jag älskar också tomater och gör tomatsallad till vad vi än äter.

5. Komplettera med kosttillskott. Glyc är min favorit. Jag har ätit det i snart ett år nu och kommer att fortsätta med det!

Glyc kan köpas på samtliga Lifebutiker. Läs mer på www.lifebutiken.se.
Kampanjpriserna gäller från den 22 mars till och med den 4 april 2017.

Glyc Active, 120 tabletter

Glyc Active är ett svensktillverkat kosttillskott med enbart naturliga ingredienser anpassad för dig som tränar regelbundet och vill bibehålla en aktiv livsstil. Innehållet är 100% veganskt och produkten är godkänd av Djurens Rätt. Använd Glyc Active regelbundet. Särskilt lämplig är Glyc Active för dig som tränar flera gånger i veckan eller i perioder, t.ex. vid träning inför ett lopp.

Kampanjpris: 399 kr

Ord. pris: 499 kr

Glyc Original, 120 tabletter

Glyc Orginal hjälper dig att bibehålla rörligheten för ett rikt och aktivt liv i vardagen. Glyc Orginal innehåller hela den grönläppade musslan vilket innebär att de Glykosaminoglykaner (GAG) och Omega-3 fettsyror (EPA, ETA och DHA) som finns naturligt i musslan tas tillvara. Den grönläppade musslan odlas i de kalla, rena vattnen utanför Nya Zeelands kust. GLYC© ORIGINAL är förstärkt med marint kollagen, vitamin C och zink. Kollagen produceras även naturligt i kroppen och är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet.

Kampanjpris: 265 kr

Ord. pris: 329 kr

Glyc Boost, 120 tabletter

GLYC BOOST är ett svensktillverkat kosttillskott med naturligt innehåll som grönläppad mussla, nypon och gurkmeja. Anpassad för dig som vill bevara en aktiv livsstil. Förstärkt med vitamin C och zink. Glyc Boost innehåller extrakt från hela den grönläppade musslan med Glykosaminoglykaner (GAG) och Omega-3-fettsyror.

Kampanjpris: 399 kr

Ord. pris: 499 kr

Utvald läsning