HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Svenska kvinnor bland de snabbaste på att äta i världen

20 feb, 2023 
Middag
Svenska män och kvinnor lägger i regel en timme per dag mindre på att äta och dricka än Frankrike.
Det gör Sverige till ett av världens snabbast ätande länderna i världen.
Annons
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Är du duktig på att njuta av lunchen och middagen, eller skyfflar du i dig maten för att få det överstökat?

Den internationella organisationen OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, har tittat närmare på hur mat- och dryckesvanor skiljer sig åt mellan länderna – och mellan könen. Och det visar sig variera stort.

De äter snabbast

Frankrike är det land där man tar sig mest tid att äta och dricka. Enligt undersökningen lägger kvinnorna i landet närmare 2 timmar och 11 minuter per dag och på det, medan männen tar sig lite mer tid.

På andra plats ligger Italien med 2 timmar och 6 minuter, och i Grekland tillbringas 2 timmar och fyra minuter per dag runt matbordet.

USA är landet där måltiderna är kortast. 1 timme och 1 minut ligger de på per dag.

Annons

Sverige bland de snabbast ätande i världen

Men Sverige då? Jo, enligt undersökningen tillbringar svenska kvinnor i regel 1 timme och 13 minuter per dag på att äta och dricka. Svenska män tar sig enligt undersökningen lite mindre tid. Det skiljer sig något från normen. I 18 av de 30 jämförda länderna dröjer sig nämligen männen kvar längre vid middagsbordet än kvinnorna.

Förutom USA är det bara Nederländerna, Sydafrika och Kanada som lägger mindre tid på att äta och dricka under en dag än Sverige.

Datan till undersökningen är hämtat från enkäter där svarsfrekvensen legat mellan 4 000 och 20 000 personer. Åldersspannet är 15–65 år, men OECD har lagt till en brasklapp om att vissa länder, som Sverige, har använt en annan åldersgrupp än övriga – vilket gör att resultaten inte är helt jämförbara.

Foto: TT

Annons