HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Svårt sjuka vågar inte söka vård – på grund av corona

22 apr, 2020 
Covid-19 kan skada hjärtat
Samtidigt som det är fullt på intensivvårdsavdelningarna, gapar vissa väntrum tomma. Anledningen? Man vågar inte söka vård – av rädsla för att smittas av coronaviruset. Nu vädjar läkare till svårt sjuka att våga sig till sjukhusen.
Annons

Efter coronautbrottet har sjukvården sett att färre patienter söker vård. Minskning till vården började märkas i början av mars när alla som kan, uppmanades att stanna hemma.

Hjärtläkare på flera svenska sjukhus uppger nu att antalet patienter som söker för hjärtproblem har minskat rejält och på akuten i Visby minskade antalet patienter med 20 procent i mars. Totalt har patienter med misstänkt hjärtinfarkt minskat med runt 25 procent sedan coronautbrottet tog fart, enligt det nationella Swedeheart-registret.

Personer med KOL och cancer håller sig också hemma

I Stockholm har antalet stora infarkter minskat med 40 procent, enligt Swedeheart. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är antalet patienter som vårdats för hjärtinfarkt 50 procent lägre i år, jämfört med samma period förra året.

Förra veckan berättade SVT Nyheterna om en svensk man som fick sin fjärde infarkt i påsk. Eftersom han tillhör en riskgrupp vågade han inte ringa efter en ambulans och ta sig till sjukhus. Rädslan för corona var för stor. I stället försökte han härda ut infarkten hemma.

Annons

 

Men läkare vittnar också om att personer med KOL, svår astma och cancer verkar söka hjälp i mindre omfattning. I andra länder, till exempel USA, kommer det larm om att antalet lungsjuka patienter som söker akut hjälp har minskat. Det handlar bland annat om personer med svår astma och lungemfysem. I Kenya, där coronautbrottet ännu inte tagit fart, går personalen på sjukhusen sysslolösa eftersom ingen vågar lämna hemmet överhuvudtaget.

Sannolikt beror de tomma mottagningar i flera länder just på att svårt sjuka personer i riskgrupper helt enkelt inte vågar ta sig till sjukhus av rädsla för att smittas av coronaviruset.

Läkare: Farligare att INTE söka vård

Nu uppmanar svenska läkare patienter att inte sitta hemma om man är svårt sjuk eller har typiska symtom på hjärtinfarkt.

– Vid sådana tillstånd är det mycket farligare att stanna hemma än den minimala risken för att smittas inom vården, säger Stefan James, överläkare vid Uppsala Akademiskas hjärtklinik, enligt Dagens Medicin.

Han får medhåll av Peter Vasko, som är läkare och tillförordnad ordförande för Swedeheart:

– Man ska söka sjukvård om man har ont i bröstet eller inte mår väl, säger han.

En del läkare fruktar också att många väntar med att söka hjälp till senare och att samhället skjuter framför sig ett berg av patienter som kommer att söka hjälp senare i höst.

Foto: TT

Läs mer:

Coronaviruset kan skada hjärtat

Hjärtsjuk? Det här behöver du veta om corona och covid-19

10 sätt att hålla ditt hjärta friskt

Annons