SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så vet du om du har svag bäckenbotten – och så hittar du rätt knip

03 mar, 2022 
lovisa lofsan sandström / kvinna som tränar svag bäckenbotten
Kissar du ibland oväntad på dig lite när du tar i, till exempel när du tränar hårt? Eller när du nyser? Det kan bero på svag bäckenbotten. Träningsexperten Lovisa Lofsan Sandström förklarar mer och tipsar hur vi hittar rätt muskler när vi kniper.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Åtta av tio kvinnor upplever urinläckage vid ansträngning, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av femtechbolaget Elvie. Över 60 procent kissar ibland oväntat på sig lite när de nyser eller hostar. Ofta beror det på svag bäckenbotten.

Nära en femtedel som upplever problemen svarar i studien att de vant sig vid att det händer. Många svarar också att de väljer att inte söka hjälp eller ta tag i problemet, många för att de tror de inte kan göra något åt det.

Se även: 5 härliga saker vårsolen gör för hälsan

5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-Brand logo
5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-

Lovisa Lofsan Sandström om svag bäckenbotten

– Det vanligaste symtomet på svag bäckenbotten är att man kissar på sig när man hoppar, lyfter tyngre vikter eller när man gör snabba sidoförflyttningar, säger träningsexperten Lovisa Lofsan Sandström, som också skrivit böcker, bland annat Lofsans underverk, om bäckenbottenträning.

Annons

– Detta kan bero på andra saker också men urinläckage betyder ofta att man behöver bli starkare, uthålligare eller få bättre aktivering i bäckenbotten.

Mer än hälften av alla tillfrågade kvinnor i studien svarar att de inte gör något alls för att ta hand om sin bäckenbottenhälsa. Många yngre svarar också att det inte tror man behöver ta hand om den före man fött barn.

Bäckenbotten behöver underhållas, som andra muskler

Men Lovisa menar att det här är ett missförstånd. Läckage och mild inkontinens är inte bara förknippat med ålder eller att man fött barn vaginalt. Det är något alla behöver träna. Är man svag här vill man kanske fokusera på det ett tag.

– Bäckenbotten är som kroppens andra muskler och behöver underhållas, styrkan kan komma efter några veckor av träning, för att man hittar tekniken och använder musklerna mer effektivt, medan det för andra kan ta lite längre tid innan man hittar rätt – men ge inte upp, ibland kan det ta en till två veckor innan hjärnan och musklerna kommunicerar.

Annons

För en del tar det tid att hitta rätta musklerna, eller rätta knipet. Men övning ger färdighet.

Så hittar du rätt knip – och då rätt muskler

– Knip runt ändtarmen som om du försöker hålla in gaser, knip framåt runt slidan och urinröret. Leta efter känslan av att något lyfts uppåt inåt. Håll och slappna sedan av, tipsar Lovisa.

Är man osäker på om man gör rätt finns det till exempel olika typer av bäckenbottentränare som kan känna av hur du kniper som man kan ta hjälp av.

– Annars kan man försöka känna efter med fingrarna och knipa runt dem. Tänk också på att det inte bara handlar om att knipa, du ska kunna slappna av också, säger Lovisa.

Då behöver man inte gå och spänna sig i onödan, utan klarar att slappna av utan att det leder till läckage.

Några siffror ur undersökningen kring urinläckage:

  • 61% av alla kvinnor upplever urinläckage.
  • 65% av de som upplever urinläckage upplever negativa känslor när de läcker.
  • 24% känner sig frustrerade för att de inte vet vad de ska göra åt problemet.
  • 35% gör ingenting för att ta hand om sin bäckenbottenhälsa, trots att de vet att de borde.

Källa: Sifo/Elvie Foto: Lina Adamo Eilenberg /TT

Annons