Studie: Sömnbrist kan lindra depression och ångest

Vi matas ständig med budskapet att det är åtta timmars sömn som gäller för att må bra och för att kroppen ska fungera maximalt. Men de där åtta timmarna är inte alltid praktiskt möjliga att få till. Antingen för att du kommit hem sent, måste gå upp tidigt eller av någon annan anledning inte får till dessa timmar i sängen. Eller så ligger du i sängen men kan inte sova ändå.

Eller kanske har du småbarn. Då har du med största sannolikhet känt av äkta sömnbrist.

Läs också: 6 saker som garanterar bättre sömn

Men misströsta inte (alltför mycket)! Det kan nämligen finnas fördelar med lite sömnbrist då och då – i alla fall enligt en liten studie från Uppsala universitet, som publicerats i ISPNE (International Society of Psychoneurodocrinology).

I studien fick 16 vuxna män endast sova fyra timmar per natt, och man kunde sedan genom tester se en ökad mängd av lipiderna som kallas endocannabinoider.

Endocannabinoider är kända för att kunna minska ångest och depressionskänslor, och samtidigt öka aptiten. Forskarna tror nu att det finns ett samband mellan sömnbrist och minskad ångest.

Läs också: Depression och ångest kan botas – av rätt mat

Man kunde också se att sömnbrist INTE påverkade frisättningen av lipiderna när testpersonerna tränat ett hårt pass. Detta tros vara anledningen till att träning gör dig lika pigg även när du sovit dåligt.

Men detta är en väldigt liten studie, samt enbart gjord på män. Så prata med din läkare om du känner dig nedstämd eller har ångest, innan du börjar experimentera med din sömn!

Källa: ISPNE   Foto: IBL

Utvald läsning