HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Studie: Så påverkas sexlivet av karantänen

17 apr, 2020 
ett par ligger och myser i sängen
Karantän, hemarbete och social distansering betyder sliter på relationen. Men det ger också mer tid till sex. En ny studie visar bland annat att vi gärna vill onanera mer i coronatider. Vi använder också mer sexleksaker.
Annons

Att sex är bra för hälsan vet vi. Forskning visar bland annat att det kan påverka immunförsvaret i positiv riktning – och att det även kan öka livslängden. Sex frigör också hormoner som får oss att känna välbehag och det dämpar stress.

Kanske är det därför inte så konstigt att vi verkar ha mer sex nu när coronautbrottet tvingar oss att hålla oss hemma mer. Och det är inte bara den som lever i parrelationer som har mer sex. Vi verkar också onanera mer. Det visar en undersökning som sexleksakstillverkaren We-Vibe har genomfört bland 1 200 personer.

Undersökningen är baserad på en internationell panel kallad ”MasturbaTEAM” med deltagare i bland annat Tyskland, Österrike, Schweiz, Storbritannien och USA.

Mer ilska – och mer sex

Studien visar att coronatiderna påverkar relationerna på flera sätt. Bland annat uppger 1 av 6 att det känns som att partnern är arg på henom oftare. Hela 78 procent  tror att antalet separationer och skilsmässor kan komma att öka på grund av krisen. Men det finns också ljusglimtar: En femtedel av dem som sitter i karantän med sin partner har mer sex. Dessutom vill vi onanera mer, oavsett om vi lever i en relation eller inte. 54 procent av paren i gemensam karantän uppger att de vill ha mer solosex. Bland par som lever isär säger 73 procent att de vill ha mer solosex.

Annons

Undersökningen visar också att

  • 1 av 4 har satt sina egna bröllopsplaner på paus.
  • Par som inte bor tillsammans har ett ökat behov av fysisk närhet och sex. 55 procent vill ha  mer närhet och 53 procent vill ha mer sex.
  • 1 av 3 par i ett långdistansförhållande använder sig allt mer av videosamtal.
  • Nästan hälften av deltagarna i gemensam karantän tänker mindre på att separera.

Dessutom köper vi mer sexleksaker nu. Siffror visar att försäljningen av We-Vibes sexleksaker sålt 24 procent bättre äv beräknat i Sverige. I hårt coronadrabbade Italien säljer de 123 procent bättre än förväntat. I Spanien är  siffran 300 procent.

Därför är sex så bra för hälsan

Studier visar att orgasmer kan stärka immunsystemet. Åtminstone hos män.  Man har sett att vita blodkroppar cirkulerar bättre i kroppen efter att män har fått utlösning.

Sexuella aktiviteter utlöser dopamin, som bland annat aktiverar glädje.

Endorfiner som släpps under orgasmen minskar stress, främjar inre balans och förbättrar sömnen.

Gemensam sexuell aktivitet främjar det bindande hormonet oxytocin och för par närmare varandra.

Muskler, hjärta och kärl får träning när vi har sex.

Sexuell spänning ökar ämnesomsättningen och cirkulationen, och regelbundna orgasmer kan också öka livslängden.

Foto: TT

Läs mer: 

Experten: Därför borde alla kvinnor ha en sexleksak

Så klarar ditt förhållande coronakrisen – bästa tipsen

5 tips som tar dina orgasmer till oanade höjder

Annons