Studie: Några extrakilon i medelåldern ökar livslängden

5 myter om åldrande
Slå på ljud

Med åren kommer också ofta några extrakilon, då ämnesomsättningen börjar sakta ner. Men får man tro en ny amerikansk studie behöver detta inte påverka hälsan negativt – snarare tvärtom!

Färsk forskning från Ohio State University kopplar nämligen viktökning i medelåldern till ett längre liv. Det gäller i de fall då personen varit normalviktig som ung och blivit överviktig senare i livet – så länge det handlar om en måttlig övervikt och inte sjuklig fetma.

Forskarna jämförde livslängden hos omkring 8 000 personer från två generationer och studien pågick mellan 1948 och 2014.


Överviktiga lever längre


De måttligt överviktiga gruppen visade sig då leva längre än de som höll sig slanka hela livet, även när man räknade in faktorer såsom kön, rökning, utbildning och dylikt.

– Det huvudsakliga budskapet är att för de som börjar på en normal vikt som unga vuxna kan en måttlig viktuppgång under livet, så att man kategoriseras som överviktig senare under sina vuxenår, faktiskt öka chansen att leva länge, säger forskaren Hui Zheng, som lett studien.

Några extrakilon i medelåldern är för många nästan omöjligt att undvika, då den lägre ämnesomsättningen tenderar att göra det extremt utmanande att hålla vikten – trots att man tränar och äter sunt. Men lyckligtvis tycks denna åldersrelaterade övervikt alltså inte vara skadlig för hälsan.


Foto: TT

Utvald läsning