Studie: Några extrakilon i medelåldern ökar livslängden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Med åren kommer också ofta några extrakilon, då ämnesomsättningen börjar sakta ner. Men får man tro en ny amerikansk studie behöver detta inte påverka hälsan negativt – snarare tvärtom!

Färsk forskning från Ohio State University kopplar nämligen viktökning i medelåldern till ett längre liv. Det gäller i de fall då personen varit normalviktig som ung och blivit överviktig senare i livet – så länge det handlar om en måttlig övervikt och inte sjuklig fetma.

Forskarna jämförde livslängden hos omkring 8 000 personer från två generationer och studien pågick mellan 1948 och 2014.


Överviktiga lever längre


De måttligt överviktiga gruppen visade sig då leva längre än de som höll sig slanka hela livet, även när man räknade in faktorer såsom kön, rökning, utbildning och dylikt.

– Det huvudsakliga budskapet är att för de som börjar på en normal vikt som unga vuxna kan en måttlig viktuppgång under livet, så att man kategoriseras som överviktig senare under sina vuxenår, faktiskt öka chansen att leva länge, säger forskaren Hui Zheng, som lett studien.

Några extrakilon i medelåldern är för många nästan omöjligt att undvika, då den lägre ämnesomsättningen tenderar att göra det extremt utmanande att hålla vikten – trots att man tränar och äter sunt. Men lyckligtvis tycks denna åldersrelaterade övervikt alltså inte vara skadlig för hälsan.


Foto: TT

Expert: Därför behöver du inte banta bort trivselvikten

Experten: Därför är det så svårt att hålla vikten

Därför är det extra viktigt för kvinnor över 50 att träna

Dela på: