Studie: Kvinnor med stora rumpor får smartare barn

Kvinnor med stora rumpor får smartare barn

Forskning har visat att det finns många fördelar med att ha stor rumpa. Kvinnor med en gedigen bakdel tenderar nämligen att ha lägre kolesterolvärden, vilket främjar hjärtat och minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar. En studie utförd av Oxford University visar dessutom att kvinnor med stora rumpor får smartare barn.

Läs också: 3 rejäla fördelar med stor rumpa

Så hur hänger det här ihop? Jo, enligt studien har forskare funnit ett samband mellan stora rumpor och högre halter av omega-3.

De hälsosamma fettsyrorna är viktiga för hjärnan och hos foster är halten av omega-3 väsentlig för utvecklingen av hjärnan. Också forskare på University of Pittsburgh har dragit den slutsatsen från sina studier.

– Fettet i de här områdena fungerar som ett lager och används för att utveckla bebisens hjärna, säger William D. Lassek, läkare och författare till boken ”Why women need fat”, till The Times.

En stor rumpa fortsätter att gynna bebisen även efter födseln. Forskare har nämligen kommit fram till att fetthalten i bröstmjölken är baserad på den nedre delen av mammans kropp. Ju större lår och skinkor mamman har, desto högre fetthalt och mer omega-3 är det i mjölken – och därmed får bebisen bättre förutsättningar gällande hjärnans utveckling och hälsa.

Studien visar att det är skillnad på fett och fett. Medan mycket fett på överkroppen kan vara skadligt och ge negativa effekter för hälsan, är mer fett på nedre delen av kroppen kopplat till hälsofördelar.

Även kvinnor med stora rumpor är smartare

Men det är inte bara barnen som kan dra fördelar av en gedigen mammarumpa, även mammorna själva har mycket att hämta. I studien framhäver forskarna att kvinnor med stora rumpor är smartare än sina medsystrar med mindre bakdelar. Återigen så är det omega-3 som spelar in.

Forskarna öppnar upp för att fettsyrorna även kan vara en orsak till att många män attraheras av kvinnor med stora rumpor – rent biologiskt.

Genom att välja en kvinna med stor rumpa – och därmed mer omega-3 – kunde man evolutionsmässigt säkra upp att få friska och smarta barn.

Källa: The science times, The times Foto: IBL/Unsplash

Utvald läsning