Ditt hår kan förutsäga risken för hjärtinfarkt

kvinna med lockigt hår
5 bra vanor för hjärtat
Slå på ljud

Personer som drabbats av en hjärtinfarkt har kraftigt ökade värden av stresshormonet kortisol månaderna innan infarkten. Och det syns i håret, visar en ny studie från Linköpings universitet:

– Vi ser skillnader i nivåerna av stresshormonet kortisol i hår mellan personer som fått hjärtinfarkt och de som inte fått det. Det signalerar att det här är en ny riskmarkör för hjärtinfarkt, säger professor Tomas Faresjö vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Stress syns i håret månader bakåt i tiden

Tack vare en ny metod där man mäter stresshormonet kortisol i hår, ungefär som årsringarna på ett träd, kan man också studera en persons stressnivå månader bakåt i tiden.

I studien tittade forskarna på hårstrån som var mellan 1 och 3 centimeter långa. Varje centimeter ger den genomsnittliga stressnivån för en månad. De mätte sedan kortisol i hårprover från 174 män och kvinnor som lagts in för hjärtinfarkt. De jämfördes med en kontrollgrupp.

Kronisk stress ökar risken för hjärtinfarkt

Forskarna såg ett tydligt samband mellan hjärtinfarkt och högre kortisolnivåer månaden innan infarkten. Även när forskarna tog hänsyn till andra riskfaktorer för hjärtinfarkt, som högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes, kvarstod att högt kortisol i håret var en stark riskfaktor för hjärtinfarkt. Långvarig stress är alltså en riskfaktor för hjärtinfarkt. Fram tills nu har forskningen inte kunnat slå fast att stress verkligen kan leda till hjärtinfarkt.

Kortisol är ett aktivitetshormon som får oss att kliva upp ur sängen på morgonen och hålla igång under dagen. Det är också viktigt för vår ämnesomsättning.

Men under kronisk, långvarig stress utsöndras det för mycket kortisol under lång tid och det kan skada hjärtat. Att granska kortisolnivån i håret skulle man alltså kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av en hjärtinfarkt.

Forskarna ska nu gå vidare och studera hur höga stressnivåer kan påverka risken för hjärtinfarkt. En teori är att långtidsstress leder till förkalkningar i blodkärlen. Åderförkalkning är en av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt.

Studien är publicerad i tidskriften Nature Scientific Reports.

Foto: TT

Utvald läsning