HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Studie: Här är maten som får dig att åldras långsammare

12 okt, 2018 
Ämnet fisetin som finns i flera frukter och grönsaker kan bromsa åldrande, enligt en ny studie.
Även om man vi kan leva med lite rynkor och gråa hår skulle vi inte tacka nej till några extra levnadsår! Nu har forskare hittat bevis för att det går att bromsa cellernas åldrande – och hemligheten kan finnas i din fruktkorg hemma.
Annons

Det finns ingen ”ungdomens källa” – men bara faktumet att uttrycket existerar är bevis nog för vår globala åldersnoja.

Och forskarna har hoppat på det tåget för länge sedan. Vi vet till exempel redan att det finns så kallade Blå zoner i världen, där det finns mer 100-åringar än på andra platser – japanska Okinawa är en och italienska ön Sardinien är en annan.

Vad zonerna har gemensamt är bland annat man bor på mindre orter, rör sig regelbundet, äter måttligt och Medelhavsinspirerat och har ett starkt socialt kontaktnät.

Andra saker forskarna tror kan hålla ålderdomen på halster är periodisk fasta, en envis personlighet och ett minskat intag av socker och rött kött.

Här kan du läsa om flera saker som gör att du kan maximera din livslängd.

Stoppar kroppens åldrande

Nu har det kommit en ny studie som visar att det kan finnas ett ämne i ett flertal frukter och grönsaker, fisetin, som direkt stoppar åldrandet i kroppens vävnader.

Annons

Studien är gjord på möss, så inget sagt om hur det kan påverka oss människor än, men forskarna kunde tydligt se att man med hjälp av fisetin kunde ge de åldrande mössen både förbättrad hälsa och längre livslängd. Även i ett sent skede i livet.

Under hela våra liv byts våra celler ut flera gånger – kroppen gör sig av med skadade, gamla celler och skapar nya. Med tiden blir kroppen sämre på att byta ut skadade celler vilket gör att vi åldras. Men fisetinet kunde enligt forskarna få vävnaden att fortsätta förnya sina celler och göra sig av med gamla.

Att detta inte kommit fram tidigare beror, enligt Science Direct, på att det saknats tekniska möjligheter för att se om ett läkemedel enbart går på åldrande celler – eller allihop. Nu använde sig forskarna vid University of Minnesota av en metod kallad CyTOF, och det är första gången tekniken använts inom åldersforskning.

Annons

Vad är fisetin?

Fisetin är ett färgpigment som ger färg åt flera frukter och grönsaker, och är en flavonoid som tillhör familjen polyfenoler.

På vissa ställen i världen säljs fisetin redan som tillskott – trots att forskningen kring ämnet är skral och de flesta studier än så länge är gjorda på djur.

Tidigare forskning om fisetin har pekat på att ämnet kan boosta hjärnan genom att öka tillväxten, samt förbättra långtidsminnet och minska risken för demens. Det kan även hjälpa hjärnan att återhämta sig efter stroke eller hjärnskada.

Det sägs även kunna lindra depressioner och verka antiinflammatoriskt i kroppen och hjälpa mot mag-tarmsjukdomen IBD.

Det finns även studier som säger att fisetin kan motverka cancer och diabetes, sänka blodtrycket, skydda huden från solskador och till och med hjälpa mot övervikt.

Låter som rena mirakelkuren om du frågar oss – däremot har forskarna ännu inte kommit fram till hur MYCKET fisetin som behövs för att vi ska kunna se några effekter på människor.

Var hittar jag fisetin?

Fisetin finns i flera frukter och grönsaker som färgämne. Du hittar det bland annat i följande livsmedel:

  • Jordgubbar
  • Vindruvor
  • Äpplen
  • Lök
  • Sumak
  • Du kan även hitta fisetin i vin och örtte

Källor: Science Direct, Selfhacker, Nature, EBioMedicine m.fl.   Foto: IBL

 

Läs mer:

Lev längre med Okinawa-maten

Forskare: Ta ut din semester – och lev längre

Personlighetsdragen som ger människor längre liv

 

Annons