Studie: Fler bröstcancerpatienter kan slippa cellgift

16 jun, 2018 
AvHelena Sjögren
Fler kan överleva bröstcancer – utan cytostatika.
I framtiden kan fler kvinnor med bröstcancer slippa cellgiftsbehandling. Det visar ny forskning. Nu tror forskarna bakom studien att deras resultatet kan förändra cancervården.
Annons

Nästan var tredje kvinna som drabbas av cancer i Sverige drabbas av bröstcancer, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre är chanserna att bli frisk.

I dag överlever åtta av tio drabbade, enligt Cancerfonden.

I vissa fall behandlas cancern med hjälp av cytostatika, också kallat cellgift. Tanken med behandlingen är att cytostatikan ska angripa cancercellerna och i bästa fall döda dem, men åtminstone hämma deras tillväxt.

Nackdelen med behandlingen är att även friska celler blir angripna som benmärg, hår och slemhinnor. Behandlingen kan vara mycket jobbig. Många patienter känner sig trötta, illamående och tappar hår. I vissa fall blir man också känsligare för infektioner.

Recept.se Nyhetsbrev

Mycket hög överlevnad

Men nu kan fler kvinnor slippa cellgiftsbehandlingen, visar ny forskning.

Drygt 10 000 kvinnor har deltagit i studien som började 2006. Kvinnorna delades upp i två grupper, en grupp som bara fick hormonbehandling och en annan grupp som fick hormonbehandling i kombination med cytostatika.

Annons

Efter nio år hade nästan 94 procent av deltagarna i de två olika grupperna överlevt sin cancer, skriver Time.

Två kvinnor genomgår cellgiftsbehandling.
Bild: Shutterstock/IBL

Hormonbehandlingen var mest effektivt på äldre kvinnor som passerat klimakteriet. För yngre kvinnor kan det fortfarande finnas fördelar med cytostatika för att minska risken för återfall, anser forskarna.

Studien publicerades nyligen i New England Journal of Medicine och presenterades också på den årliga konferensen American Society of Clinical Oncology. Forskarna tror att den nya upptäckten kan få stor betydelse för hur cancerpatienter behandlas i framtiden.

– Vi har alltid vetat att vi överbehandlar patienter genom att behandla dem med cytostatika, säger Sara Hurvitz vid University of California Los Angeles bröstcancerprogram till Time.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons