Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Stressforskaren: Därför blir du friskare om du är lat

06 nov, 2018 
Ung kvinna ligger ner med fötterna på en soffa och latar sig.
Att förverkliga sig själv på fritiden är den nya trenden. Men i själva verket är latmaskarna de som klarar hälsan bäst. Här berättar stressforskaren varför.
Annons

Alla som har mycket på jobbet balanserar inte på gränsen till utbrändhet. Det är inte farligt att ha mycket att göra, så länge som man tycker det är roligt — och så länge det finns tid för återhämtning.

Vad som är värre är den nya trenden, som innebär att det är prestigefullt att ha mängder med meningsfulla aktiviteter även på fritiden. Det är då vi ska hitta oss själva — på riktigt. Och det kan göra att stressnivåerna slår i taket.

— Problemet är att normen säger att vi ska älska vårt fritidsliv så himla mycket. Vi ska skutta hem från jobbet, pigga och glada och sen förverkliga oss hemma och på fritiden också, säger stressforskaren Kerstin Jeding i boken Självledarskap — konsten att hitta rätt i livet och på jobbet (reklamlänk) av Nicolas Jacquemot.

Inte fel att ”göra ingenting”

Hon vill slå ett slag för att lata sig på fritiden, utan att få dåligt samvete.

— Visst, jobbet förväntas vara intressant, stimulerande och välbetalt. Helst också väldigt meningsfullt. Men sen ska vi gå hem och självförverkliga oss på hemmaplan. Som att maxa sitt intresse för surdegsbak och ha en surdegsblogg och bli en surdegsinfluenser och starta en vlogg och sen bygga en verksamhet kring det.

Annons

— Självklart spetsar jag till det, men för den som idag bara vill gå hem och sitta i soffan på kvällarna, kanske sticka och kolla Netflix, så är det lätt att känna: ”Är det något fel på mig?”

Kreativiteten flödar i livets pauser

Att ta det lugnt, att göra ingenting, låta tankarna flöda och rensa skallen mellan aktiviteterna är viktigt. Det är då vi laddar om batterierna. Det skapar en balans mellan hektiskt arbete och fritid — och minskar risken för utbrändhet.

Det är dessutom under såna stunder som kreativiteten börjar flöda.

— Vi avfärdar det som lathet, men det är ju då man har tid att återhämta sig mellan varven. Vi borde bejaka det mer. Ibland behöver man göra ingenting för att nya idéer ska uppstå, säger Nicolas Jacquemot.

Läs mer:

Psykologen: Så återhämtar du dig på bästa sätt

Test: Är du farligt stressad

Annons