Stressad? 8 övningar som lugnar med omedelbar verkan!

Stressa ner med dessa smarta steg.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De här övningarna har omedelbar effekt och du kan göra dem var som helst: på jobbet, bussen, hemma på soffan…

1: Andningen är nyckeln

När vi är stressade börjar vi ofta ta ytliga, korta andetag – som gör oss ännu mer stressade. Gör så här för att sakta ner andningen, och ge signaler till hjärnan att allt är lugnt:

Andas in långsamt, genom näsan. Låt andetaget gå ner i magen, som fylls med luft och utvidgas. Föreställ dig att luften går ända ner till tårna. Andas sedan ut, genom näsan. Om du vill kan du tänka dig att du andas in värme, lugn och omtanke, och att du andas ut spänningar.

Har du svårt att fokusera på övningen? Då kan det hjälpa att tänka på siffror:

Släpp ner axlarna och andas lugna, djupa andetag. Andas in och tänk ”1”. Andas ut och tänk ”slappna av”. Andas in och tänk ”2”. Andas ut och tänk ”slappna av”. Upprepa till siffran 5 och sedan tillbaka till 1 igen.

2: Värm dig

Att kupa händerna runt en kopp med något varmt i, som te eller varm choklad, har en lugnande effekt. Kaffe ska man däremot ta det lite lugnt med när man är stressad, eftersom det varvar upp kroppen.

3: Ät choklad

Ja, det stämmer faktiskt! Mörk choklad ökar känslan av lugn och tillfredsställelse, enligt en studie. Och det räcker med små mängder.

4: Sakta ner på tempot

När vi är stressade beter vi oss ofta som om vi har konstant bråttom – vilket gör oss ännu mer uppgasade. Bestäm dig för att dra ner på tempot och ge i stället signaler till hjärnan att allt är tryggt. Då känner du dig också lugnare.

Gå i en långsammare takt. Höj blicken och titta dig omkring. Vad ser du? Känner du några dofter? Och tänk så här: Du kanske tjänar några minuter per dag på att småspringa överallt. Vad ska du göra med den tiden? Är det inte bättre att ta de minuterna till att njuta lite mer av livet under tiden du förflyttar dig?

Andra beteenden som ger lugn och ro-signaler till hjärnan: Att tugga långsammare när man äter samt prata i ett lugnare tempo. Uppmärksamma om du tycker andra pratar för långsamt och vill skynda på eller avbryta dem. Det är bara ett symtom på att du är uppe i varv. Ta ett djupt andetag och vänta tills de pratat till punkt. På köpet blir du själv lugnare.

5: Gör en sak i taget

När vi är stressade får vi ofta tunnelseende och då får vi svårt att prioritera. Allt känns lika viktigt och vi försöker göra flera saker samtidigt för att ”spara” tid, som att svara på mejl och prata i telefon, äta lunch när vi är på språng, torka ut handfatet medan vi borstar tänderna och så vidare. Under tiden blir hjärnan alltmer överhettad. Bestäm dig för att göra en sak i taget i stället. Det är hjärnan byggd för, och klarar av bäst. På köpet blir vi både coolare och effektivare – på riktigt.

6: Mobil-detoxa

Det är lätt att skapa nya vanor som ger snabba belöningar, som att dra fram smartphonen så fort man har några sekunder över. Men i längden är det här beteendet stressande. Hjärnan hamnar nämligen i ett läge där den ständigt utsätts för nya intryck, och den får ingen chans till reflektion. Bestäm dig för att låta mobilen vara, utom när du medvetet bestämt dig för att använda den.

7: Ta på dig själv

Vi människor är gjorda för att vara tillsammans. Och all beröring, som vi själva vill ha, har en lugnande effekt. Stryk dig själv över håret, släta ut bekymmersrynkan mellan ögonbrynen med handen, smörj in händerna med handcrème eller föreställ dig att du stryker dig själv över pannan. Sitter du ner kan du lägga händerna mot låren eller magen. Be om en kram, eller krama om dig själv.

8: Få igång flödet i kroppen

Rörelser och stretch ökar blodcirkulationen och hjälper musklerna att slappna av. Vi får också en skjuts av olika må bra-hormoner. Gör den här övningen minst en gång i timmen, om du sitter mycket: Ställ dig upp och sträck på dig ordentligt, rotera axlarna bakåt i 30 sekunder och knip ihop skulderbladen 30 gånger. Fast all rörelse är bra, gör det som passar dig bäst helt enkelt.

Källor: Boken som gör dig lugn av psykologen Jessamy Hibberd, Sjukt stressad av psykologen Anna Bennich Karlstedt, psykologen och forskaren Christina Andersson, studie från Swinburne University of Technology i Australien, träningsexperten Leila Söderholm

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: