HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Stress påverkar 300 (!) ställen i din kropp

30 jan, 2020 
AvMåBra
Stress påverkar 300 ställen på kroppen
När du stressar påverkas hela kroppen – och hundratals funktioner störs. Här är några negativa effekter som stressen har.
Annons

Det är ingen hemlighet att stress påverkar kroppen på massor av olika sätt – men att den påverkar hundratals funktioner kanske inte många vet.

– När stresshormonerna ökar påverkar de över 300 olika platser i kroppen, berättar Are Holen, professor i psykiatri och stressforskare.

Det är särskilt hjärt- och kärlsystemet som påverkas.

– Blodtrycket ökar, vilket kan starta en ond cirkel som kan sluta i exempelvis hjärtattack eller stroke, förklarar Holen.

Stressens negativa effekter

När vi stressar är det framför allt tre hormoner som är inblandade: kortisol, adrenalin och noradrenalin. På kort sikt ger de oss energi och fokus, men ett långvarigt hormonpåslag är mindre bra.

Bland annat kan det leda till förändringar i hjärnan, ge sämre hud (utslag till exempel) samt försvaga immunförsvaret, vilket i sin tur kan leda till att vi lättare drabbas av infektioner och sjukdomar.

Det som kan hända i hjärnan är att strukturen i hippocampus, platsen för vårt korttidsminne, förändras. Vi blir mer glömska helt enkelt. Måttlig stress är bra för inlärningsförmågan, men att försöka lära sig något under långvarig och hög stress är desto svårare, menar Are Holen.

Annons

Forskare kopplar även stress till allergier, astma, IBS och vissa autoimmuna sjukdomar, skriver Daily Mail.

Sunt med lite stress

Men stressen påverkas oss, som sagt, inte bara negativt. I lagom mängd kan den hålla oss pigga och alerta.

– Den blir bara farlig om den är hög under en lång tid. Och då pratar jag inte om dagar och veckor, utan snarare om månader och år, säger Are Holen.

Han menar att det är viktigt att hitta en balans mellan stress och avkoppling.

– Har man en hög stressnivå finns det en risk att man bara fortsätter och fortsätter. Därför är det viktigt med pauser. Man kan dela in dygnet i tre delar, där en tredjedel består av sömn och vila, en tredjedel av jobb och resten av lustfyllda aktiviteter och återhämtning, säger han.

 Av: Trine Solberg

Foto: TT

Läs mer:
Ny studie: Det är sant – stress kan verkligen göra dig gråhårig
Stressad? Unna dig ett skogsbad – så funkar nya snackisen
Stress kan få bukfettet att öka – experten förklarar varför

Annons