Stel i ryggen? Lär dig sköna övningen som hjälper!

Enkel övning för stel rygg

Att ha ont i ryggen är mycket vanligt, faktiskt är besvär med onda och ömmande ryggar, stela nackar och spänningar den vanligaste anledningen till att vi svenskar stannar hemma från jobbet.

Anledningen till att så många får besvär med ryggen är bland annat att många av oss tillbringar våra dagar i framåtlutad position; det gäller både på arbetsplatsen och hemma. Detta kan på sikt leda till ryggproblem eftersom framåtböjningen påverkar rörligheten och musklerna blir korta och spända.

Bakåtböjningar är väldigt effektiva när det gäller att bli av med en stel rygg. Till skillnad från många andra övningar där stela muskler är inblandade, är den här dessutom riktigt härlig.

Så gör du övningen

Allt du behöver är en träningsrulle, men det går också bra att använda till exempel en boll. Placera den på golvet och lägg dig så att du har rullen eller bollen precis nedanför skulderbladen. Korsa armarna över bröstet och rulla bakåt så att huvudet rör vid golvet. Rulla därefter tillbaka till ursprungspositionen och tillbaka igen.

Köp från oss: Träningsrulle till fantastiskt pris!

Webb-tv: Här kan du se fler övningar med träningsrulle

Träningsrulle
Slå på ljud

Upprepa övningen fem gånger och gärna flera gånger ofta, gärna flera gånger i veckan.

Läs också: Så tränar du effektivt med minibands – 5 övningar

5 övningar med minibands – perfekt för hemmaträningen

Inspiration: Vardagspuls
Bild: Peter Helperin

Utvald läsning