FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ständigt trött? Här är 11 otippade anledningar!

02 nov, 2015 
Månen kan göra dig trött
Sover du bra, men går ändå runt och gäspar hela dagarna? Kolla in dessa 11 oväntade förklaringar!
Annons

Trötthet är ett väldigt vanligt problem, särskilt bland svenska kvinnor – och i synnerhet under årets mörkaste månader. Men tröttheten behöver inte bero på att du sovit för lite eller att du lider av näringsbrist.

Här är 11 saker du kanske inte tänkt på, men som kan göra dig trött:

 

1. Du dricker för lite vatten
Uttorkning kan ha en negativ inverkan på din energinivå. Detta beror på att blodet pumpas långsammare och dina muskler och organ då får vänta längre på syre. Sikta på att få i dig minst 2 liter vatten om dagen, särskilt om du dricker mycket kaffe eller te.

Läs mer: Öka förbränningen – med vanligt vatten!

 

2. Du skippar träningen

Det blir lätt till en ond cirkel: du känner dig för trött för att träna, men att hoppa över träningen gör dig på sikt ännu mer orkeslös. Studier har visat att så lite som 20 minuters träning tre gånger i veckan kan göra dig betydligt piggare. Försök att ta dig iväg till träningspasset även om du känner dig trött, det går över när du väl kommer igång och kroppen pumpar ut adrenalin och endorfiner. Orkar du verkligen inte, så ta åtminstone en promenad.

Annons

Läs mer: Promenadtricket som bränner bort bukfettet

 

3. Du är perfektionist
Att ställa för höga krav på dig själv kan snabbt dränera dig på energi. Ingen människa är helt felfri, så försök att inte sätta orealistiska mål eller sträva efter att göra allt perfekt. Försök istället att öva dig på att göra saker ”bra nog”, allt behöver inte vara fulländat.

Läs mer: Är du tillsammans med en pekpinne?

 

4. Du skippar frukosten

Alla människor är olika – för vissa fungerar det bra att hoppa över morgonmålet. Men om du brukar slarva med frukosten och ofta känner dig trött kan det vara värt att testa ifall du blir piggare av att äta något direkt på morgonen. Det ger kroppen ny energi efter nattens reparationsarbete. Sikta på en frukost med fullkorn, protein och nyttigt fett – det håller dig mätt och pigg länge.

Läs mer: Frukosten som hjälper dig att tappa kilon

 

5.  Du katastroftänker

Annons

Är du benägen att alltid föreställa dig det värsta? Om du ständigt förväntar dig att katastrofer ska inträffa är det inte underligt att du blir utmattad. Försök att ta itu med din oro, genom exempelvis meditation eller kognitiv beteendeterapi.

Läs mer: Testa dig själv – är din oro onormal?

 

6. Du äter för mycket snabba kolhydrater

Stoppar du i dig mycket vitt mjöl, socker och andra snabba kolhydrater är det inte konstigt om du känner dig trött. Mat med högt GI-värde gör nämligen att blodsockret åker bergochdalbana: du får snabb energi, men hamnar snart i en blodsockerkrasch. Livsmedel rika på protein, fullkorn, vitaminer och antioxidanter är betydligt bättre om du vill hålla dig pigg.

Läs mer: 6 bra skäl att sluta äta socker – och 3 sätt att lyckas!

 

7. Du har svårt att säga nej

Är du den som alltid ställer upp när någon behöver hjälp? Kommer du på dig själv med att tacka ja till saker du egentligen inte vill göra? Att aldrig säga nej gör dig utmattad i längden, så om du misstänker att detta är ditt problem behöver du jobba på att sätta gränser.

Annons

Läs mer: Lär dig säga nej – och bli lyckligare!

 

8. Du är oorganiserad
Ett stökigt kontor, en oöverblickbar att-göra-lista och en inbox full av olästa och osorterade mejl kan få vem som helst att känna sig matt. En studie från Princeton University visar dessutom att ett ostädat skrivbord stör din förmåga att fokusera och gör det svårare för din hjärna att bearbeta information. Några enkla organisationsknep kan göra under för din energi.

Läs mer: Metoden som hjälper dig att få saker gjorda!

 

9. Du är aldrig helt ledig

Är du uppkopplad och kollar mejlen och jobbtelefonen på såväl kvällar som helger och semesterdagar? Att aldrig tillåta dig själv att vara helt ledig tär på dig i längden och kan i värsta fall leda till utbrändhet. Se till att ta regelbundna time-outs – du behöver inte vara anträffbar hela tiden.

Läs mer: Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?

 

10. Du surfar i sängen

Annons

Det elektroniska ljuset från mobiler, läsplattor och laptops stör kroppens produktion av sömnhormonet melatonin och kan försämra din sömnkvalité. Följden blir att du känner dig trött nästa dag, trots att du har sovit tillräckligt många timmar.

Läs mer: Så påverkas du av sängsurfandet

 

11. Du vänder på dygnet på helgerna

Går du och lägger dig flera timmar senare på fredagar och lördagar – med sovmorgon följande dag? Om omställningen blir stor mellan helg och vardag kan kroppen reagera med trötthet. Ifall du framför allt känner dig trött i början av veckan kan detta vara boven i dramat. Försök att hålla ungefär samma sovtider varje dag.

Läs mer: Lägg dig tidigare och bli lyckligare!

 

 

LÄS MER:

 

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Din trötthet kan hänga ihop med magen.

Finns det piggknep som funkar? Absolut! Här är de senaste rönen om vad som hjälper.

Läs mer: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

 

Annons

Mineralerna som gör dig pigg i höst!

höst

Kyla och mörker – nu börjar det bli dags att se över matvanorna. Vi ger dig hela listan på viktiga mineralkällor, så att du kan behålla orken hela hösten och vintern!

Läs mer: Mineralerna som gör dig pigg i höst!

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Annons