Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

8 ställen de flesta glömmer att dammsuga

25 apr, 2021 
Johanna Svan
Kvinna står på knä och dammsuger golvlister.
Dammsugaren åker fram vecka efter vecka men hur ofta dammsuger man annat än golvet? Här är ett par ställen som kan vara bra att titta över nästa gång.
Annons
5 ovärderliga städhacks som underlättarBrand logo
5 ovärderliga städhacks som underlättar

Att ta för vana att dammsuga av dessa ställen gör att det både känns renare och att det faktiskt kan göra att det dröjer längre innan du behöver dammsuga igen!

1. Persienner

Det finns många olika sätt att rengöra persienner. Har det gått för lång tid räcker det ofta inte med att dammsuga men om man tar för vana att dammsuga av dem håller de sig rena och fräscha.

2. Fönsterkarmarna

Även i fönsterkarmarna lägger det sig damm, pollen och föroreningar utifrån. Ta för vana att alltid ta en snabb vända med dammsugaren. Då slipper du dessutom damma dem.

3. Lådor och kökslådor

I lådor samlas också damm. Och i kökslådorna brukar små brödsmulor och annat ta sig in. Att dammsuga är ett smidigt sätt att alltid hålla lådorna rena och fräscha.

Annons

Är det svårt att komma åt? Skaffa ett behändigt munstycke som lätt tar sig mellan krukor, bestick och strumpor!

Dammsugarmunstycke.

4. Madrasser

Detta kanske man inte behöver göra varje gång man städar men genom att dammsuga madrassen kan man minska kvalstermängden.

Testa även att strö över lite bakpulver över madrassen innan du dammsuger den. Bakpulver innehåller små kristaller som är torrare än allt annat i sin omgivning. Detta gör att kristallerna snabbt absorberar fukt och dålig lukt ur madrassen.

5. Tangentbord

Ofta torkar man inte av tangentbordet alls förrän man tycker det ser riktigt smutsigt ut. Men med ett dammsugarmunstycke som du drar över tangentbordet kommer du åt allt dam (och eventuella smulor?) som ramlat ner i springorna bredvid tangenterna.

Annons

6. Högtalare

Man kanske tror att hög musik blåser ut dammet men det gör det inte. Oavsett vad du har för sorts högtalare kan det vara en idé att gå över dem meddammsugaren då och då.

7. Bakom och under kyl och frys

Det är inte alltid lätt att komma åt bakom kylen och frysen men minst en gång om året bör man försöka dammsuga där, kanske går det att komma åt genom att ta bort listen längst fram? Det sägas att kyl och frys blir mer effektiva och drar mindre ström om man håller dammet borta från dem.

8. Elementen

Kanske glömmer vi inte elementen, men de kan vara jobbiga att få rena från damm och ta mycket tid i anspråk.

Med en speciell dammvippa får du lättare att komma åt mellan springorna. Dammvippan fungerar också utmärkt till exempelvis persienner och andra svårstädade utrymmen.

Läs mer och beställ dammvippan här (reklamlänk)

Dammvippa

Källa: Goodhousekeeping Foto: TT

Annons