9 huskurer värda att testa för att lindra och dämpa solbränna

huskurer som lindrar och dämpar solbränna – kvinna har bränt sig på ryggen
1:26

Efter reklamen: 7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga

(1:26)

Slå på ljud

Jodå, du vet mycket väl att du ska smörja in dig och att man behöver göra det flera gånger om dagen om man är i solen … Men ibland tar solen mer än man tror, eller så missar man att smörja sig någonstans, eller så har solskyddet man använt blivit gammalt. Och den röda solbrännan och ömma huden är ett faktum.

Så vad gör man nu? Om man vill hjälpa kroppen att läka och lindra obehaget som solbrännan ger? Kanske är det värt att testa några huskurer! För det finns saker man kan göra för att lindra brännan, hjälpa till att läka huden, dämpa rodnaden och minska smärtan.

9 huskurer som kan lindra och dämpa solbränna

Enligt Prevention är det här tips som läkare säger faktiskt fungerar. Det finns inga mirakelkurer som tar bort brännan, men det kan vara skönt att kyla och lindra.

Läkemedelsverket stoppar 6 solskydd – saknas bevis för att de skyddar

Ta ett lugnande, tvålfritt bad och svalka brännan

Undvik både uttorkande bubbelbad och tvål, sådant som torkar ut huden kommer bara att få det att kännas värre. Liksom produkter som kan irritera. Ta hellre ett helt vanligt, men kanske mer svalkande, bad.

Lägg på havremjöl för att lindra solbrännan

Enligt hudläkaren Michael Schreiber kan havremjöl hjälpa till att dämpa inflammationen och även hjälpa mot värsta klådan.

Lägg havregryn i matberedaren och mal ner till mjöl, blanda med lite kallt vatten och blötlägg brännan med blandningen i 15–20 minuter. Torka sedan av försiktigt så du inte gnuggar huden med handduk, det kan göra den mer irriterad.

lindra solbrännan med huskurer

Lugna solbrännan med något kallt

För att lugna inflammerad hud kan kyla hjälpa. Så vill du lugna din solbränna kan du till exempel ha is i en fuktig trasa och hålla över huden där du har ont.

Kallt vatten kan också var skönt eller någon typ av kylpack från frysen. Lägg aldrig is direkt mot huden, ha det i en handduk eller liknande.

Testa svalka med te där du bränt dig

Har du till exempel bränt dig kring ögonen kan det vara skönt att lägga tepåsar i kallt vatten och lägga på ögonen för att dämpa smärta och svullnad. Det kan vara bra för både svalka och hud.

Återfukta kroppen inifrån

Drick lite extra vatten när du har bränt dig för att motverka uttorkningseffekten som solbrännan har.

Återfukta solbrännan utifrån

Smörj in dig med en naturlig, parfymfri badolja om du har hemma och smör in med en snäll, parfymfri fuktgivande kräm eller lotion. Vill du ha extra svalka kan du sätta krämen i kylen innan du tar på den.

Lindra solbrännan med aloe vera

Om du har en aloe vera-växt hemma så kan du bryta av ett blad och ha på saften på området där du bränt dig, det kan hjälpa att lindra brännan.

Annars kan du använda aloe vera-gel om du har det hemma. Men då ska den inte innehålla alkohol och helst inga tillsatta dofter eller färger som kan irritera.

aloe vera kan lindra solbränna

Testa kokosolja efter solbrännan lagt sig

Om du har en kallpressad, organisk kokosolja hemma kan du testa att ha på den efter att den värsta brännskadan har lagt sig. Använd inte i början, då riskerar du att stänga in värmen.

Undvik kokosolja i ansiktet och testa det gärna på ett mindre område först så du ser hur huden reagerar.

Klä dig lätt och luftigt

Tänk på att använda lätta och mjuka tyger som inte irriterar huden ytterligare. Tänk också på att ha kläder som täcker om du är ute i sol igen.

5 bortglömda kroppsdelar vi missar att smörja in i solen

När behöver man söka hjälp för solbränna?

Om du har bränt dig i solen och fått blåsor på ett område som är större än en handflata så ska du kontakta vården.

Det kan du också göra om du får återkommande soleksem eller andra hudbesvär av solen, om du använder läkemedel som gör huden känslig eller om du får svåra soleksem.

Källa: Prevention och 1177/Vårdguiden Foto: TT