SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Vill du ha en sommar utan alkohol? Här är 5 smarta tips

20 jun, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Vill du sluta dricka alkohol? Här är några tips som underlättar hänget med polarna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Även om det kan vara både gott och trevligt är alkohol inte avgörande för en lyckad kväll – eller ett rikt socialt liv.

Men i vuxen ålder kretsar en stor del av vårt umgänge kring alkohol. När vi träffar någon ny eller ska hänga med vänner är vin eller öl ofta inräknat i ekvationen. Hur upprätthålls det sociala livet när man bestämt sig för att sluta dricka – eller helt enkelt inte är sugen? Här är 5 tips!

Läs även: Så säger du nej till alkoholen när alla andra dricker

1. Var öppen – och slipp tjatet

För många är det riktigt jobbigt att ständigt behöva förklara varför man inte dricker när det är fest. Berätta istället för dina vänner när du planerar att göra ett upphåll (gärna när ni alla är nyktra) och förklara att du helst vill slippa det jobbiga tjatet.

2. Hitta på saker utan alkohol

Vill polarna jämt ses på krogen? Känns det tröttsamt? Ta kommandot och boka in aktiviteter helt utan alkohol nästa gång någon vill umgås. Spela minigolf, se en biofilm, fika eller ta en löprunda. Det finns massor av saker att göra som inte inkluderar alkohol!

Särskilt under sommaren finns många möjligheter till roliga aktiviteter. Och helt utan alkohol också!

3. Lär dig blanda alkoholfria drinkar

När det saknas goda alkoholfria alternativ händer det att vi dricker fast vi inte vill. Lär dig ett par drinkar utan alkohol som du alltid kan slänga ihop när du själv har fest eller ska iväg på exempelvis en picknick. Välj och vraka mellan olika frukter och bär som du blandar med svalkande läsk eller saft. Visst låter det gott?

Annons

Läs också: 4 alkoholfria drinkar till midsommarfesten

4. Kom tidigt till festen

Vissa har inga problem med att vara nyktra när vännerna är berusade. Andra vill undvika det till varje pris, särskilt på klubben där det dessutom spelas hög musik. Tillhör du den sistnämnda gruppen behöver du absolut inte skippa festen – men kom tidigt. Då är de flesta fortfarande rätt nyktra och kan samtala i lugn och ro. Sedan är det bara att stanna så länge det är kul.

5. Våga dejta nykter

Att börja träffa någon ny är ofta nervöst. Ett första möte över en öl är vanligt och kan stilla nerverna, men frågan är om det alltid är nödvändigt. Föreslå istället en fika och våga uppleva kroppens pirr utan alkoholens tillfälliga självförtroende. Om din dejt inte alls håller med eller till och med blir irriterad är den personen nog inget att ha ändå.

Läs också: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Foto: IBL

Källa: Alkoholsmart

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons