HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Smittar corona i pooler och hav? Så säger experterna

27 maj, 2020 
AvJohanna Bengtsson
bada utomhus corona
Ett svalkande dopp läskar när sommarvärmen äntligen är här. Men kan corona smitta via vattnet? Så här säger experterna.
Annons

Värmen är på ingång och ett dopp i det blå hör sommaren till. Runt om i Sverige finns utomhuspooler och äventyrsbad. Men är det verkligen corona-säkert att bada i en offentlig pool?

Enligt experter på smittskydd är det viktigt att göra skillnad mellan inomhus- och utomhuspooler.

När Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i region Uppsala, nyligen listade platser med hög smittorisk i en artikel i Aftonbladet låg ”bad i badhus” inom kategorin ”medelhög till hög risk”.

Men den höga risken för smitta i inomhusbassänger behöver inte nödvändigtvis ha att göra med själva vattnet och badet, utan snarare miljön runtomkring. Stora folkmassor, svårt att hålla avstånd, dålig luftcirkulation och icke desinficerande ytor är det som ökar risken för bad inomhus, enligt Ernest Blatchley, professor i miljö- och ekologisk teknik vid Purdue University i West Lafayette. Det skriver hälsosajten Web MD.

Utomhuspooler

Ernest Blatchley har studerat kemi och pool-vatten i över 20 år. Enligt honom är det däremot fritt fram att bada i den offentliga utomhuspoolen.

Annons

”Den allmänna vägledningen för att hålla pooler ordentligt desinficerade är att ha en klorkoncentration mellan 1 och 5 milligram per liter. Om en pool har den koncentrationen finns det väldigt lite infekterat coronavirus i vattnet. Det finns inga uppgifter som visar hur coronavirus reagerar på klor, men vi vet att klor effektivt inaktiverar liknande virus”, skriver Blatchley i ett pressmeddelande från Purdue University.

pool utomhus corona
Handtag och andra hårda ytor kan eventuellt bära smitta, men själva pool-vattnet bör vara fritt från coronavirus, menar experter.

Även forskare från University of Central Florida menar att det inte är själva vattnet i sig som smittar.

”Det är inte poolvattnet som kan utsätta dig för viruset, men kanske dörrhandtagen och andra föremål som människor har mycket kontakt med. Se till att tvätta händerna ofta” uppmanar dem, enligt nyhetstidningen Heavy.

Annons

Bada i havet

När Emma Fans, forskare i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet gästade Svts morgonstudio berättade hon vad som gäller för havsbad på stranden i sommar.

– Man får vara försiktig med stränder där det är jättepackat med människor. Det är ju samma regler som gäller. Man ska försöka hålla ett par meters avstånd till andra människor, säger hon till Svt.

Emma Frans har samma teori som de amerikanska experterna, själva badvattnet kan inte föra över smitta mellan människor.

– Just det här att det skulle spridas via vatten, det behöver man inte oroa sig för, säger hon.

Fritt fram att bada utomhus i sommar alltså, enligt experterna – men glöm inte att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens råd.

Källa: SvtWeb MD Foto: TT

LÄS MER:

Kan jag gå till frisören under corona? Agnes Wold ger svar

Så ska du tänka kring corona och gymträning

Smittskyddsläkaren: Här är risken störst att smittas av corona

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Ska man undvika hissar? Är det okej att gå till frisören? Törs man gå till doktorn? Allt om covid-19 hittar du här:

Allt om coronaviruset

Annons