Smittan ökar - ytterligare 3 län får strängare restriktioner

Coronasmittan ökar i Stockholm

Videon kunde inte hittas

6,5 miljoner har nu smittats av Covid-19 i Europa och 213 000 har avlidit. I USA ökar fallen snabbt, men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten har Europa störst smitta.

– Europa är epicentrum för smittspridning i världen. Denna veckan var en rekordvecka med flest antal smittade hittills, säger han under dagens presskonferens.

Men han vill påpeka att allt fler också provtas och därav är antal smittade fler, enligt statistiken.

– Vi provtar allt fler, 160 000 per vecka nu jämfört med cirka 20 000 som testades varje vecka i våras. 5,6 procent av dem är positivt smittade, vilket är fler än tidigare och det visar på en större ökning av smittan i samhället just nu.

5 län är värst drabbade

Under förra veckan ändrades de allmänna råden i Uppsala och Malmö. Under dagens presskonferans beslöt man även att Stockholm, liksom Västra Götaland och Östergötland bör hålla sig till striktare restriktioner under de kommande tre veckorna. Anledningen är helt enkelt att det är där smittan ökat snabbast.

– Vi börjar närma oss stora helger med mycket handlande. Vi vill påpeka hur viktigt det är att hålla nere de sociala kontakterna, vi ser spridning via fester, event och after works, men uppmanar alla att bara umgås inom hushållet eller den allra närmsta kretsen, säger Anders Tegnell.

Man har pratat om att öka kultur- och idrottsevenemang till 300 personer på plats, men kommer nu fortsätta hålla sig till 50 personer som flest.

– Vi börjar närma oss taket för vad sjukvården klarar av. Vi hoppas och tror att detta ska råda bot på denna utvecklingen. Vi kommer behöva hantera den här pandemin under en lång tid framöver och därför gäller det att vi inte skapar stora skador på vår sjukvård och på vårt samhälle.

Jobba hemma mer

Anders Tegnell säger att en stor andel av smittspridningen sker på arbetsplatser, och därför uppmanar han folk att jobba hemifrån i största möjliga mån.

Även Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland medverkade vid presskonferansen. Han berättade om hur det ser ut i länet just nu.

– Sedan några veckor tillbaka ser vi en markant ökning och kraftig uppgång. Vi ser en ökad spridning i samhället och i vår region i alla åldersgrupper. Vi har en dubblering av antalet inneliggande fall på sjukhus. Det har gått väldigt fort att få denna breda smitta så nu måste vi bryta mönstret, säger Thomas Wahlberg.

De nya restriktionerna

De nya, striktare restriktionerna gäller från och med den 29 oktober och tre veckor framåt. Man uppmanas att:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Läs mer:

TV-kockens bebis sjuk i corona – yngsta som smittats

Fira Halloween under coronapandemin — vad gäller egentligen?

Anders Tegnell: Vi börjar närma oss en kritisk punkt

Utvald läsning