HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Smittad barnmorska gick till jobbet – spädbarn behandlas

20 apr, 2017 
Barnmorska tog kikhosta till BB.
Barnmorskan trodde att hon var förkyld – men hade kikhosta. Hon kunde ha smittat över 60 spädbarn och deras föräldrar. Nu är hon och flera medarbetare avstängda.
Annons

Barnmorskan jobbar på BB vid Danderyds sjukhus, avdelningen för komplicerade förlossningar. Hon trodde att hon hade en vanlig förkylning och gick till jobbet. Senare visade det sig att hon hade kikhosta.

Nu behandlas 67 spädbarn med antibiotika, och deras familjer har också blivit erbjudna förebyggande behandling, varav de flesta tackat ja.

– Eftersom hon har jobbat med patienter som är känsliga så samlade vi snabbt en grupp som gick igenom vilka patienter vi skulle kontakta, säger Åsa Hammar, chefläkare på Danderyds sjukhus, till SVT Nyheter.

Ytterligare 87 familjer har informerats om att de behandlats på avdelningen där barnmorskan arbetat, trots att de varit där innan sjukdomsperioden.

Läs också: Halv miljard extra på förlossningsvården

– Inget spädbarn eller mamma har smittats. Däremot har en medarbetare smittats, säger Åsa Hammar till SVT.

Fler medarbetare med förkylningssymptom har uppmanats att testa sig för kikhosta och är tills vidare avstängda.

Källa: SVT Nyheter, Dagens Medicin

Foto: Thinkstock

Nytt råd ska ge bättre vård vid förlossningsskador

Läs också: Nytt råd ska ge bättre vård vid förlossningsskador

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons