FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Småbarnsmammor har mest sömnbrist – pappor påverkas inte

01 mar, 2017 
Småbarnsmammor sover sämre och är trötta var och varannan dag. Nu är det till och med vetenskapligt bevisat.
Annons

Småbarnsmammor sover minst och är tröttast på dagarna – både jämfört med kvinnor som inte har barn och kvinnor med äldre barn. Ju fler barn som bor under samma tak, desto sämre sover mammorna – 50 procent sämre för varje barn, visar en ny amerikansk studie från Georgia Southern University.

Konstigt nog verkar småbarnspapporna inte påverkas av att det bor barn i huset. Forskarna kunde inte hitta något samband hos männen mellan sömnbrist och barn i huset.

Läs mer: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Mammorna, däremot, blev negativt påverkade av sin bristfälliga sömn och rapporterade att de kände sig trötta i genomsnitt 14 dagar varje månad – det vill säga nästan hälften av tiden. Knappt hälften av mammorna under 45 års ålder sov 7 timmar per natt.

– Dessa rön backar upp kvinnor som uppger att de känner sig utmattade, säger studieförfattaren Kelly Sullivan i ett pressmeddelande.

Varken träning, civilstatus eller utbildning hade någon påverkan på hur kvinnorna sov, enbart huruvida de bodde tillsammans med yngre barn.

Läs från Femina: 7 misstag alla gör med sina barn

Så får du ditt barn att lyssna – 7 smarta råd

Läs också: Så får du ditt barn att lyssna – 7 smarta råd

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons