Sluta stressa: Därför är återhämtningen livsviktig för dig

Stressa ner med mindfulness

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Stress i sig är helt naturligt; Man blir vaken och uppmärksam, och får mer energi. Hjärtat pumpar på snabbare, syresättningen av blodet ökar och musklerna spänns – för att kunna kraftsamla.

När utmaningen är över slås det parasympatiska nervsystemet på, som kan beskrivas som vårt lugn- och rosystem. Det här sker automatiskt när hjärnan uppfattar att den inte behöver kraftsamla längre. Det är då vi återhämtar oss – och det är livsviktigt.

Den ultimata återhämtningen sker när vi sover, framför allt under djupsömnen. Då förnyas celler och immunförsvaret stärks. Många som varit med om ohyggligt svåra händelser, men ändå kan sova och klarar sig från att bli deprimerade – kan troligen i mångt och mycket tacka sin goda nattsömn för detta.

Vad är återhämtning?

Generellt sett är aktiv vila effektivare än att bara ligga på sofflocket (även om det är skönt också). Att jobba i trädgården, gå ut med hunden, vandra i skogen, läsa en bok eller lyssna på musik ger återhämtning. Tankarna får vandra lite som de vill, utan att fästa sig vid något speciellt. Samtidigt som rörelsen i sig sänder ut en massa må bra-signaler till hjärnan och kroppen; som lugnande oxytocin och serotonin samt humörshöjande dopamin. All rörelse är bra för hjärnan, och verkar till och med skyddande mot depressioner.

Fysisk närhet, som man själv vill ha, bra relationer där man kan uppskatta andra och själv bli uppskattad för den man är, ger också återhämtning. Liksom självtid, där man bara är med sig själv.

Mikropauser ger också vila för hjärnan, som att ta en lunchpromenad på jobbet, hämta en kopp kaffe eller titta ut genom fönstret en stund. Eller för den delen småprata med trevliga kollegor.

Kort sagt: det som ger dig vila, som känns avkopplande och trevligt är återhämtning för dig.

Hjärnan tappar kontakten med lugnet

Vad händer när vi varit stressade under en längre tid? När vi upplever krav som känns för stora? När stressen aldrig får ett tydligt avslut?

Då fortsätter hjärnan skjutsa på med stresshormoner som adrenalin och kortisol.

Efter hand kommer det parasympatiska nervsystemet ur fas, och slås inte på – även när vi vill koppla av och vila. Istället kan man känna sig ännu mer stressad, till exempel när man försöker sova. Det finns forskning som visar att stresshormonerna ökar om man varit stressad under en längre tid, och lägger sig ner för att vila.

Vissa får svårt att sova, andra kan sova hur mycket som helst – men känner sig ändå inte utvilade. Det beror ofta på att hjärnan får svårt att komma in i djupsömn när vi är kroniskt stressade. Och då får vi inte den återhämtning vi behöver.

Ger vi oss inte tillräckligt med återhämtning, i form av kortare och längre pauser, tappar hjärnan kontakten med lugn- och rosystemet.

Texten är hämtad ur onlinekursen Stressa mindre – lev mer.

Stressa ner – lev mer:

Hitta lugnet med vår nya onlinekurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: