FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

TIPS: 10 sätt att slippa få solsting i värmen

12 jun, 2020 
Solsting låter kanske oskyldigt, men kan vara på liv och död. Skydda dig mot värmen på rätt sätt i sommar – och var uppmärksam på de diffusa symtomen.
Annons

Varje sommar de senaste åren har vi haft åtminstone en riktig värmebölja, med tropiska nätter och stekande dagar. Det är många som tycker att de här dagarna är riktigt jobbiga – åtminstone om de infaller när vi inte kan ta oss till en stand eller pool och äta glass hela dagarna.

I extremhettan ökar också risken för solsting, eller värmeslag som är den mer korrekta termen. Ett livshotande tillstånd där kroppen inte längre kan reglera sin temperatur genom svettning. Småbarn och äldre är extra känsliga, men vem som helst kan drabbas om man inte sköter sig.

Här är 10 saker du kan göra för att må bättre i hettan – och minska risken att du drabbas av solsting!

Undvik solsting – 10 tips

1. Drick vatten!

Vi gör av med mer vätska än vi tror vid höga sommartemperaturer, och får vi i oss för lite vätska kan vi inte svettas, och då ökar risken för värmeslag.

2. Vätskeersättning

Att ladda upp med Resorb eller annan typ av vätskeersättning när det är varmt är en bra idé, särskilt om du svettas mycket. För att kroppen ska kunna hålla vätskan du dricker måste vi också ha en balans med vissa salter och mineraler som kallas elektrolyter.

Annons

3. Kläderna

Minska risken för överhettning genom att inte utsätta dig för direkt solljus mer än nödvändigt, och ha kläder som skyddar huden. Åtsittande bomullskläder är det bästa för att hjälpa kroppen reglera temperaturen.

4. Uppmärksamma törsten

Är du törstig är det ett tecken på att du behöver dricka mer – gör då det! Om du håller dig i skuggan och inte är fysiskt aktiv behöver du inte dricka mängder av vatten om du inte känner dig törstig.

5. Koll på kisset

Om du kissar ovanligt lite, eller inte känner dig kissnödig, kan det vara ett tecken på att du ha druckit för lite. Detsamma gäller om färgen på urinen är väldigt mörk eller grumlig, då behöver du också dricka mer vatten.

6. Ta pulsen

Vid så kallad hypovolemi (när du har för lite vätska i kroppen och volymen på blodet minskar) tvingas hjärtat slå snabbare för att pumpa runt det blod som finns. Så om du känner dig varm och pulsen börhar skena behöver du verkligen få i dig vätska.

Annons

7. Hudnypet

Huden blir stelare när du liter av vätskebrist. Genom att nypa dig själv exempelvis på handryggen och se hur fort huden går tillbaka kan du se om du behöver dricka mer. Har du inte brist går huden snabbt tillbaka till ursprungsläget.

8. Undvik kaffe och alkohol

Dessa drycker unnar vi oss gärna ute i solen, men en väldigt het dag stjälper de mer än de hjälper. Både koffein och alkohol är uttorkande och vätskedrivande – och din kropp behöver ju behålla vätskan.

Se ocksåså överlever du i värmen – sjuksköterskans 3 bästa tips.

9. Ge det tid

Friska människor kan absolut träna ute även under årets varmaste dagar, efter som de flesta av oss kan anpassa oss efter värmen. Däremot tar det 5 dagar till en vecka att acklimatisera sig till värmen, så ta det lite lugnare i början.

10. Anpassa tiden

När det är som varmast om dagarna, anpassa din träning så att du istället för lunchträning kör passet tidigt på morgonen eller senare på kvällen, när det är lite svalare och du inte behöver klara löppasset i gassande sol.

Källa: 1177 vårdguiden, Health, Expressen Foto: TT

Läs mer:

Undvik värmeslag i sommarhettan – så gör du

Så klarar du extremvärmen – alla våra bästa tips

Annons