FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Skippa borren! Ny behandling kan bota hål i tänderna

25 apr, 2018 
AvMalin Ny
Ogillar du allt som har med tandläkarbesök att göra? Forskare vid Washingtons universitet har upptäckt en ny behandling som gör att du kan slippa sätta dig i tandläkarstolen i framtiden.
Annons

Undviker du helst att gå till tandläkaren? Ryser du när du tänker på borrar, bedövningssprutor och rotfyllningar? Då har vi en glad nyhet till dig – forskare vid Washingtons universitet har nämligen upptäckt en ny behandling av hål i tänderna som gör att du faktiskt kan slippa tandläkarbesök på lång sikt.

Forskarna bakom studien skapade en artificiell emaljyta, lik den som omger våra tänder, för att testa om det gick att återskapa vanligt förekommande skador på den. De applicerade peptider, det vill säga en molekyl där kedjan av aminosyror är för kort för att molekylen ska kallas för ett protein, på skadan och kunde då se att en remineralisering av emaljen skett. Med andra ord hade skadan på tanden börjat läka samman, och begynnande hål kunde laga sig själva.

Så kan man förebygga skador på tänderna

Vår saliv och till exempel fluortandkräm kan också i viss mån remineralisera emaljen, men när det väl har gått hål i tanden är tandläkarbehandling det enda alternativet. Forskarna bakom studien menar också att den nya behandlingen inte kommer att innebära slutet för vanliga lagningar hos tandläkaren. Får du ett fullt utvecklat hål i en tand måste du fortfarande gå till tandläkaren för att laga det.

Däremot föreslår de att peptiderna kan användas som en del i den dagliga tandvårdsrutinen och appliceras i form av en kräm eller gel. På det sättet går det att förebygga och behandla mindre skador på tänderna, skador som idag måste behandlas av tandläkare.

Källa: Nyteknik.se Foto: IBL

Läs mer:

4 huskurer mot tandvärk – som faktiskt fungerar

Annons