Skärmljus får huden att åldras snabbare – så kan du bromsa det

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det är inte bara solen som strålar. Det gör även all den elektronik vi använder idag. Skillnaden är att det blåa, så kallade HEV-ljuset, från skärmar går djupare in i kroppen än uv-strålning – utan att vi känner av det som solsveda eller rodnad.

Mellan sex och tolv timmar per dag utsätts vi för ljuset, enligt beräkningar som hudvårdsföretaget Priori har gjort. HEV står för High Energy Visible Light, alltså synligt högenergiljus, och det är just den höga energin som oroar experterna. Samma blåa ljus finns även i dagsljus.

Ingen koppling till hudcancer

Problemet är att vi numera sitter mer framför skärmar än vi tillbringar tid ute i dagsljuset. Vi utsätts också för blåljuset även på kvällarna, vilket vi inte är biologiskt anpassade för.

Idag får vi alltså för lite av det naturliga dagsljuset men för mycket av det konstgjorda, blåa ljuset. Den största risken, menar experter, är att det blåa ljuset stör sömnen. Det är starkt nog att påverka vår inre kroppsklocka och rucka på den. Ljuset får hjärnan att tro att det är dag och det bildas därför mindre av sömnhormonet melatonin –  sömnproblemen är ett faktum.

Förra året kom även en studie som visar att det blå ljuset kanske kan skada ögat och öka risken för ögonsjukdomen makuladegeneration. Men då krävs höga doser. Desto större är risken att ögonen helt enkelt blir trötta och ansträngda av att vi stirrar på skärmar.

En tröst är att forskare hittills inte sett någon koppling mellan blått HEV-ljus och hudcancer.

Selfies får huden att åldras

Däremot kan huden påverkas på andra sätt: vi kan få så kallat screen face. Fenomenet dök upp för några år sedan när flitiga instagrammare och influencers, som tar många selfies, plötsligt fick både pigmentfläckar och rynkor. Samma sak rapporteras från flitiga mobilanvändare. Enligt dermatologer är det inte så konstigt: blått HEV-ljus tränger djupt ner i huden där det sätter fart på ett förtida hudåldrande.

Ljuset bryter ner hudens spänstgivare, kollagen, och kan orsaka inflammationer. Dermatologerna menar till och med att de kan se vem som tar många selfies bara genom att titta på personens hud. Självklart har hudvårdsindustrin varit snabba med att ta fram ansiktsprodukter som ska skydda mot blått ljus. Oftast innehåller de antioxidanter som C-vitamin som stoppar de fria radikaler som bildas av ljuset.

Om de skyddar mot själva strålningen vet man däremot inte säkert men kanske kan de minska risken för ljusets följdverkningar.

Det här kan du göra:

  • Dra ner på tiden du använder skärmar, särskilt på kvällen. I mörker är pupillen mer utvidgad och ögat tar då in mer av det blå ljuset.
  • Skaffa ett så kallat blåljusfilter till din mobil. Det finns även till andra skärmar.
  • Använd headset så slipper du ha mobilen så nära ansiktet när du pratar i den.
  • Det finns också glasögon som skyddar mot blått ljus. Fråga hos din optiker.
  • Testa en särskild ansiktscrème med skydd mot blått ljus. En solcrème stoppar bara UV-strålning, men rår inte på det blåa ljuset. Antioxidanter sägs kunna stoppa de skador som blåljuset sätter igång i huden.
  • Var mycket ute i dagsljus. Exponering för ljus under dagen kan hjälpa mot sömnproblem som orsakas av blått ljus, visar forskning vid Uppsala universitet.

6 skydd mot skärmljus

nimues environmental shield skyddar mor all slags strålning.

Nimues Sun C Environmental Shield spf 50 innehåller uv-skydd, C-vitamin och andra antioxidanter mot blått ljus. Vald till årets solprodukt 2019 på Swedish Beauty Awards. Köp här

 

Complexion Rescue är en dagcreme som skyddar mot föroreningar och blått ljus

Complexion Rescue Defense Radiant Tint Protective Moisturizer från bare Minerals är en återfuktande, färgad dagkräm med blåljusskydd. Köp här (reklamlänk från Adtraction)

 

Olja med lutein som skyddar mot blått skärmljus

3 in 1 Face Oil från Annemarie Börlind innehåller bland annat antioxidanten lutein, som sägs blockera blått ljus. Köp här (reklamlänk från Awin.com)

 

Primer från Kicks. Skyddar mot blått ljus

Kicks Beauty Skin Protecting Primer är en lätt dagcrème som läggs under foundation. Skyddar mot blått ljus och luftföroreningar. Köp här (reklamlänk från Adtraction)

 

Fuktande face mist med antioxidanter från Indy Beauty

Face Mist med antioxidanter som motverkar skador från skärmljus. Från Indy Beauty. Köp här (reklamlänk från Awin.com)

 

prioris solcreme skyddar mot uv-strålning och blått ljus

Prioris Tetra fx 250 är en avancerad solskyddscrème som skyddar mot både uv-strålning, blått ljus och luftföroreningar. Köp här

 

Läs mer:

10 anledningar att ta en paus från mobilen

Så undviker du stressade datorögon

8 uppiggande tips om du sitter vid datorn hela dagen

Redaktionens tips
Dela på: