Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Skärmljus får huden att åldras snabbare – så kan du bromsa det

02 jul, 2019 
Tolv timmar per dag. Det är den tid vi utsätts för strålning från mobiler, tv, dator och annan elektronik, enligt experter. Det blå skärmljuset misstänks påverka hälsan, huden och humöret. Men det går också att skydda sig!
Annons

Det är inte bara solen som strålar. Det gör även all den elektronik vi använder idag. Skillnaden är att det blåa, så kallade HEV-ljuset, från skärmar går djupare in i kroppen än uv-strålning – utan att vi känner av det som solsveda eller rodnad.

Mellan sex och tolv timmar per dag utsätts vi för ljuset, enligt beräkningar som hudvårdsföretaget Priori har gjort. HEV står för High Energy Visible Light, alltså synligt högenergiljus, och det är just den höga energin som oroar experterna. Samma blåa ljus finns även i dagsljus.

Ingen koppling till hudcancer

Problemet är att vi numera sitter mer framför skärmar än vi tillbringar tid ute i dagsljuset. Vi utsätts också för blåljuset även på kvällarna, vilket vi inte är biologiskt anpassade för.

Idag får vi alltså för lite av det naturliga dagsljuset men för mycket av det konstgjorda, blåa ljuset. Den största risken, menar experter, är att det blåa ljuset stör sömnen. Det är starkt nog att påverka vår inre kroppsklocka och rucka på den. Ljuset får hjärnan att tro att det är dag och det bildas därför mindre av sömnhormonet melatonin – sömnproblemen är ett faktum.

Annons

Förra året kom även en studie som visar att det blå ljuset kanske kan skada ögat och öka risken för ögonsjukdomen makuladegeneration. Men då krävs höga doser. Desto större är risken att ögonen helt enkelt blir trötta och ansträngda av att vi stirrar på skärmar.

En tröst är att forskare hittills inte sett någon koppling mellan blått HEV-ljus och hudcancer.

Selfies får huden att åldras

Däremot kan huden påverkas på andra sätt: vi kan få så kallat screen face. Fenomenet dök upp för några år sedan när flitiga instagrammare och influencers, som tar många selfies, plötsligt fick både pigmentfläckar och rynkor. Samma sak rapporteras från flitiga mobilanvändare. Enligt dermatologer är det inte så konstigt: blått HEV-ljus tränger djupt ner i huden där det sätter fart på ett förtida hudåldrande.

Ljuset bryter ner hudens spänstgivare, kollagen, och kan orsaka inflammationer. Dermatologerna menar till och med att de kan se vem som tar många selfies bara genom att titta på personens hud. Självklart har hudvårdsindustrin varit snabba med att ta fram ansiktsprodukter som ska skydda mot blått ljus. Oftast innehåller de antioxidanter som C-vitamin som stoppar de fria radikaler som bildas av ljuset.

Annons

Om de skyddar mot själva strålningen vet man däremot inte säkert men kanske kan de minska risken för ljusets följdverkningar.

Det här kan du göra:

  • Dra ner på tiden du använder skärmar, särskilt på kvällen. I mörker är pupillen mer utvidgad och ögat tar då in mer av det blå ljuset.
  • Skaffa ett så kallat blåljusfilter till din mobil. Det finns även till andra skärmar.
  • Använd headset så slipper du ha mobilen så nära ansiktet när du pratar i den.
  • Det finns också glasögon som skyddar mot blått ljus. Fråga hos din optiker.
  • Testa en särskild ansiktscrème med skydd mot blått ljus. En solcrème stoppar bara UV-strålning, men rår inte på det blåa ljuset. Antioxidanter sägs kunna stoppa de skador som blåljuset sätter igång i huden.
  • Var mycket ute i dagsljus. Exponering för ljus under dagen kan hjälpa mot sömnproblem som orsakas av blått ljus, visar forskning vid Uppsala universitet.

5 skydd mot skärmljus

Complexion Rescue är en dagcreme som skyddar mot föroreningar och blått ljus

Complexion Rescue Defense Radiant Tint Protective Moisturizer från bare Minerals är en återfuktande, färgad dagkräm med blåljusskydd. Köp här (reklamlänk)

Olja med lutein som skyddar mot blått skärmljus

3 in 1 Face Oil från Annemarie Börlind innehåller bland annat antioxidanten lutein, som sägs blockera blått ljus. Köp här (reklamlänk)

Primer från Kicks. Skyddar mot blått ljus

Kicks Beauty Skin Protecting Primer är en lätt dagcrème som läggs under foundation. Skyddar mot blått ljus och luftföroreningar. Köp här (reklamlänk)

Fuktande face mist med antioxidanter från Indy Beauty

Face Mist med antioxidanter som motverkar skador från skärmljus. Från Indy Beauty. Köp här (reklamlänk)

prioris solcreme skyddar mot uv-strålning och blått ljus

Prioris Tetra fx 250 är en avancerad solskyddscrème som skyddar mot både uv-strålning, blått ljus och luftföroreningar. Köp här

Läs mer:

10 anledningar att ta en paus från mobilen

Så undviker du stressade datorögon

8 uppiggande tips om du sitter vid datorn hela dagen

Annons