SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

08 feb, 2022 
Kvinna tittar sig i spegeln
En snabb titt i spegeln kan avslöja mer om din hälsa än du kanske trott. Det går nämligen att upptäcka flera olika sjukdomar i ansiktet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du sjuk avslöjar ditt ansikte dig. Det visar en studie som Stressforskningsinstitutet genomfört vid Stockholms universitet. Och det kan räcka att kroppen varit angripen av sjukdom i så lite som några timmar för att man ska kunna läsa diagnosen i ditt ansikte.

TV: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
TV: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

I studien visades ansiktsbilder av personer som injicerats med ett ämne som triggar immunförsvaret att reagera, varpå kroppen uppvisar influensaliknande symtom. Samtliga fotograferades två timmar före injektionen, och två timmar efter. I 63 procent av fallen klarade deltagarna att göra korrekta bedömningar av vem som var frisk och vem som var sjuk trots att de bara fick titta på bilderna några sekunder.

Sömn- och stressforskaren John Axelsson är en av de som var med och genomförde studien och han tror att studiens resultat även kan hjälpa till att hitta nya tekniska system för att ännu snabbare upptäcka sjukdom.

Annons

– Vi tenderar att undvika personer som är sjuka. Det är en skyddsmekanism att undvika personer som är potentiellt smittsamma. Bedömning av sjukdom är viktigt av flera aspekter, dels för att kunna stödja personer inom hälsovård när de gör kliniska bedömningar. Men kunskapen kan säkert även kunna komma att användas för att utveckla teknologi som kan varna dig på morgonen om du är sjuk eller inte, säger han till Aftonbladet.

Tecken du kan se på hud, hår och ögon som kan avslöja att du är sjuk

Rodnad kring näsvingarna

Lätt rodnad vid näsvingarna som inte vill försvinna kan vara ett tecken på att du stressat för mycket. Tillståndet kallas perinasal dermatit och drabbar främst unga i samband med stress. Trots de milda symtomen kan det ta tid att få bukt med och kräver ofta antiinflammatorisk tablettbehandling under 6-8 veckor.

Rodnad i ansiktet

Om man plötsligt drabbas av blossande kinder eller vidgade kärl vid näsvingarna samtidigt som man är stressad är sannolikheten hög att man utvecklat rosacea. Rosacea förvärras ofta av starkt kryddad mat, alkohol, och av stor sorg eller psykisk belastning. Det svider, bränner och sticker ibland i huden på kinderna, hakan och näsan. Rosacea kan behandlas med krämer eller laser.

Annons

Gulaktig hy

Om huden plötsligt antar en gulnande nyans och till och med ögonen får en gulaktig ton, då har du förmodligen drabbats av gulsot. Det är ansamling av det gulfärgade ämnet bilirubin i blodet som står bakom den gula färgen och gulsot kan bero på flera olika bakomliggande sjukdomar. Men gulfärgning av ansiktet kan också kopplas till leverbesvär och gallsten.

Röda kinder

Röda kinder kan också vara ett tecken på att man drabbats av sjukdomen SLE – även kallad Lupus. SLE är en kronisk inflammatorisk sjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen. Förutom huden kan också leder, blodet och njurarna bli infekterade.

Irriterade ögon

Olika sorters allergier är en vanlig anledning till irriterade ögon. Huden kring ögonen är tunn och känslig och reagerar därför snabbt på retande och allergena ämnen. Har du ingen känd allergi eller överkänslighet kan det vara ditt smink eller dina hudvårdsprodukter du överreagerar på?

Annons

Blekhet

Känner du dig oförklarligt plötsligt blekare än vanligt kan det bero på järnbrist – ett mycket vanligt tillstånd som också kan göra dig extra trött. Järnbrist är vanligare hos kvinnor än hos män och riktiga menstuationsblödningar räknas som av av orsakerna. Misstänker du järnbrist, gå och kolla upp det, det kan ha stor inverkan på din vardagsork och ditt välmående och är i de flesta fall lätt åtgärdat med tabletter, blutsaft och extra intag av järnrik mat som blodpudding och rött kött.

Torr och blek hy

Obalans i sköldkörteln är mycket vanligt och brist på sköldkörtelhormon kan visa sig på många sätt i huden, exempelvis genom blek och torr hud med benägenhet för eksem. Även hår och naglar kan skvallra om sköldkörtelproblem. Håret kan bli glest och sprött hår och naglarna blir räfflade, spröda och växer långsammare.

Håravfall

Om du tappar mer hår än vanligt kan det vara symtom på sjukdomar som diabetes, sköldkörtelsjukdomar, SLE och järnbrist. Men även stress och plötsliga trauman är en vanligt orsak till håravfall. Vid fläckvis håravfall kan det vara tecken på den autoimmuna sjukdomen Alopeci.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Se också: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!Brand logo
Se också: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!
Annons