5 hälsofördelar med att ha mycket sex

Par som har sex
TV: 5 hälsofördelar med att ha mycket sex
1:01

Efter reklamen: TV: 5 hälsofördelar med att ha mycket sex

(1:01)

Slå på ljud

För trött för en snabbis? Då kan det vara bra att känna till att sex har flera hälsofördelar, såväl mentala som fysiska. Ny forskning visar att sex lindrar smärta, vid till exempel mens, men även att personer som har sex regelbundet har en högre nivå av antikroppen immunglobuli som skyddar mot infektioner. Här är hälsofördelarna som kommer med att ha sex.

5 bevisade hälsofördelar med att ha sex

1. Minskar stress

Sex är ett bra sätt att träna på medveten närvaro och därmed minska stress i vardagen. Har man sex är det näst intill omöjligt att tänka på annat. Sex frigör även må-bra-hormonet oxytocin som gör oss lugna och tillfreds.

4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

2. Bättre sömn

Eftersom stressen minskar blir det även lättare att somna efter sex. Kroppen och sinnet är avslappnade och kanske har även den fysiska utmaningen gjort att man blir trött. Även onani har samma effekt så misströsta inte om du saknar en partner för kvällen.

3. Lindrar huvudvärk

Vid sex frigörs endorfiner i kroppen som gör att vi mår bra. Må-bra-hormonerna fungerar muskelavslappnande och kan lindra smärta. Sex kan också göra att vi flyttar vår uppmärksamhet till annat än det som gör ont och kan göra att vi tillfälligt glömmer bort smärtan.

4. Botar förkylningar

Ett ligg i veckan är allt som behövs för att öka nivån av antikroppen immunglobuli som skyddar mot infektioner som till exempel förkylning. Detta styrker forskare på Wilkes University i USA i en forskningsrapport.

5. Bränner kalorier

En mer uppenbar fördel är att sex kan vara fysiskt ansträngande och därmed ge samma hälsofördelar som vilken motion som helst: Pulsen går upp, andhämtningen ökar och flera muskelgrupper i kroppen får jobba.

Foto: TT

Källa: Aftonbladet, Expressen, P3/Ligga med P3

Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sex
0:56

Efter reklamen: Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sex

(0:56)

Slå på ljud