Sanna Nielsen: Så håller jag röst och nerver i trim!

Sin unga ålder till trots är hon en luttrad artist. Redan som 11-åring kunde Sanna Nielsen trollbinda publiken från scen, och hon har medverkat i Sveriges största musikfest Melodifestivalen ett antal gånger. Snart är det dags igen, men vad gör hon för att hålla röst, kropp och scennerver i schack inför det kommande schlagerjippot?

Vad skulle hända om du fick ont i halsen innan framträdandet?

– Jag skulle förmodligen få lite panik i början. Jag skulle proppa i mig en massa te, ta fram min lilla ångmaskin som jag häller varmt vatten i och sedan börja andas in ånga. Det brukar alltid hjälpa mig när stämbanden är trötta.

Går det att uppträda om man är sjuk?

– Det finns ett uttryck i branschen som säger ” The show must go on”. Det gäller även om man har blivit förkyld eller inte känner sig helt frisk. Men det är  ju så klart upp till var och en, men det värsta som finns är att behöva ställa in ett gig. Det vill ingen! Därför försöker man så gott det går att genomföra spelningen.

Har du gjort det tidigare?

– Jag har genomfört konserter när jag har känt mig dålig och varit förkyld,  men där jag fortfarande haft röst. Ibland kan man också känna att förkylningen blir lättare när man har sjungit lite.

Vad gör du för att undvika att bli sjuk?

– Jag försöker äta så bra som möjligt och få in en bra rutin på att träna. Under en turné brukar jag försöka sova så mycket som möjligt, för det är det enda sättet att återhämta sig snabbt och bra. Det hjälper!

Sanna springer gärna, och helst i vackra omgivningar. Skog och vatten hjälper henne att skingra tankarna och har en nästan terapeutiskt effekt, berättar hon. Att stå på scen är också att jämställa med träning, hela kroppen – och särskilt magmusklerna – får jobba. Det har hänt att hon haft träningsvärk i magen dagen efter en konsert.

– Jag är alltid vrålhungrig efter att jag har gjort en konsert för jag gör av med så mycket energi. Det är ju nerver som man kontrollerar och det kan man bli trött av, berättar Sanna.

Hur tacklar du scennerverna på bästa sätt, är du nervös lång tid innan?

– Jag brukar inte känna mig jobbigt nervös. Det kittlar lite i magen, men det är mer ett adrenalin som rusar i kroppen. Jag vill upp på scen NU! Däremot vill jag gärna ladda upp i fred. Jag blir väldigt tyst och ganska onåbar 30 minuter innan jag ska gå upp. Vill inte prata med någon. Sitter gärna bara i min loge, går igenom vad jag ska göra och laddar helt enkelt.

Hur lugnar du ner dig och hämtar kraft?

– Om jag känner att jag blir orolig så försöker jag bara stänga ute alla tankar, ta djupa andetag och tänka att det kommer gå riktigt bra. Inget kommer gå fel. Efter en konsert är man pigg ganska länge, brukar sitta uppe en stund och prata, bara koppla av. Efter någon timme så blir jag oftast riktigt trött och då är det bara att gå och lägga sig.

När var du nervös på scen senast?

– Melodifestivalen 2011. Delfinalen. Jag ska försöka gå snyggt på ett rullband i högklackat. För det första är skorna inte direkt några gå-skor och rullbandet måste snurra i en bra takt till musiken. Jag hade övat på detta i veckor, och ena dagen gick det bra men andra dagen gick det inte alls bra. Innan sändning så fick de rulla ut ”buren” bakom scenen så jag kunde gå på bandet så mycket jag ville. Jag var nervös över att bandet helt plötsligt skulle tvärnita och att jag skulle ramla, eller att bandet skulle spinna på i högre och högre fart – och jag skulle till slut falla ner på bandet. Sen skulle jag få ligga ner och slutföra låten I’m in love och låtsas som det regnade.

Läs mer om Sanna Nielsens liv på, och bakom, scenen på hennes blogg! Du hittar den på sanna.mabra.com

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Från Sannas blogg