SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Sanna Brådings mörka år: "Tacksam att jag fick en andra chans"

19 nov, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Sanna Bråding om tuffa tiden.
2008 dömdes Sanna Bråding till fängelse för narkotikabrott. I Söndagsintervjun berättar hon nu om den tuffa resan – och när allt vände.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Triggervarning: Den här artikeln handlar om självskadebeteende, missbruk och ätstörningar.

Snart släpper Sanna Bråding Veganboken, en kokbok för den som är intresserad av växtbaserad kost. Programledaren och skådespelerskan visar ofta upp sin matlagning på Instagram, där över 50 000 följer hennes vardag.

Nyligen gästade 39-åringen Söndagsintervjun i P1 för att prata om boken, men också om hur livet tog en ny vändning efter år av ätstörningar, självskadebeteende och missbruk.

Sannas tuffa resa går hela vägen tillbaka till barndomen, då hon 14 år gammal slog igenom i den populära tv-serien Tre Kronor. Att plötsligt kastas in i rampljuset fick henne att ställa orimligt höga krav på sig själv, en känsla hon burit med sig sedan unga år.

Sanna började träna flera gånger om dagen och drabbades av både anorexi och ett självskadebeteende:

– Det spelade ingen roll om jag hade sprungit flera mil, och simmat, eller fått bäst på provet i skolan. Det var alltid: ‘Nästa gång kanske det inte blir lika bra.’ Det var hela tiden någonting som gjorde att jag behövde skära mig, svälta mig eller skada mig själv fysiskt för att den där smärtan på insidan skulle bli lite lättare.

Annons

Personer i hennes omgivning såg att hon mådde dåligt – men många gjorde ingenting:

– Jag svalt mig, hade MVG och tränade hela tiden, men mådde uppenbart dåligt. Lärarna såg det, de hade börjat ha koll på mig. Samtidigt modellade jag och jobbade på tv. Då var jag en ganska perfekt duktig flicka. Det är ett fint missbruk att vara smal, perfekt och synas, säger hon till programledaren Martin Wicklin och fortsätter:

– När det många år senare ledde till ett dagligt amfetamin-missbruk, att jag kräktes och hamnade i fängelse, då var det ingen som tog ett ansvar.

En bild på skådespelerskan och programledaren Sanna Bråding.
Sanna Bråding insjuknande i ätstörningar i tonåren.

”Jag kan heller inte ångra någonting”

Ätstörningarna hade påverkat Sanna så till den grad att hon stannade i puberteten. När hon sedan fick en knäskada vid 21 års ålder, och inte kunde träna, började hon i stället dricka alkohol för att dämpa ångesten:

Annons

– Det som hände var att jag gick upp väldigt mycket i vikt, på väldigt kort tid. Min kropp var helt svältfödd, jag skulle ha hamnat i puberteten för länge sen. Jag fick bröst, jag fick mens, och gick igenom en hel tonårstid på typ tre månader i vuxen ålder.

Vändningen på missbruket kom den där dagen då polisen knackade på dörren – och grep Sanna. I juni 2008 döms profilen till tre månaders fängelse och tre års skyddstillsyn för narkotikabrott och ringa narkotikabrott, ett straff hon faktiskt beskriver som något positivt. Att se vilka vänner som stod kvar (och vilka som inte gjorde det) fick Sanna att växa, även om det gjorde ont:

– Här kunde jag bara vara, här kunde ingen nå mig. Nu får jag lugn och ro för en stund, säger hon om tiden som inspärrad.

Nu går hon i terapi för hantera sin ångest, och upplever varje dag en stor tacksamhet:

– Jag är så tacksam att jag fick en andra chans, även fysiskt och hälsomässigt med två friska barn. Det funkar, och det tänker jag på väldigt ofta. Min tacksamhet till livet och vad jag faktiskt har fått uppleva. Trots allt mörker så har jag fått uppleva otroligt mycket, vilket gjort mig till den jag är i dag. Så jag kan heller inte ångra någonting.

Här kan du lyssna på hela Söndagsintervjun med Sanna Bråding.

Vill du prata med någon om ätstörningar eller behöver du stöd? Hit kan du vända dig:

Tjejzonens ätstörningszon

Tjejjouren

Frisk & Fri: Riksföreningen mot ätstörningar

Hjälplinjen: Psykologiskt stöd på telefon

Foto: Lotte Fernvall//Patrik Österberg//TT

Läs mer:

Hanna Hellquist om alkoholismen: ”En fruktansvärd skam”

Bianca Ingrosso drabbad av återfall: ”Bulimin kom tillbaka”

 

Annons