SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Sanna Bråding hyllas för sitt inlägg: "Alla faller av total utmattning"

27 mar, 2021 
Sanna Bråding
Skådespelerskan och tvåbarnsmamman Sanna Bråding pratar ofta och öppet om hälsa och mående. I ett inlägg på instagram varnar hon för prestationskravens tydliga baksida och berättar hur både hon och nära vänner påverkats.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker om Sanna Bråding som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Sanna Bråding som du kanske inte visste

Sanna Bråding har många titlar på visitkortet. Hon slog igenom som skådespelerska i Tre Kronor, en av Sveriges tidigast såpor och har varit i offentlighetens ljus sedan dess.

Sanna Bråding
Ständigt aktuella Sanna Bråding syns i många sammanhang.

Vid sidan av film, TV och teater har vi också hört henne i radio och poddar. Dessutom syns hon i bokhyllorna – där hon skrivit en uppmärksammad självbiografi och en hyllad kokbok för veganer.

Ett brett CV gör också Sanna Brådings instagram till ett härligt brokigt flöde, där över 60 000 följare får ta del av hennes personliga och privata tankar parallellt med hennes yrkesliv. Hon delar dessutom med sig av utmaningarna kring att vara ensamstående förälder till två barn, där hon både ger och får pepp och stöd av följare.

Annons

Hyllas för inlägg om prestationskrav

"Jag står mitt i en cirkel av fantastiskt fina människor. De faller som furor runt omkring mig. Även om jag själv står i mitten, så balanserar även jag på gränsen många gånger fortfarande. Människor som gett sitt allt till allt och alla, men på vägen glömt sig själva. Och alla faller de av samma anledning. En total utmattning", skriver hon.

Att vi värderar oss själva efter vad vi presterar. Och att de egna kraven är för höga är ett stort hot mot hälsan, "du kan inte prestera dig frisk", menar Sanna och minns en egen händelse:

"Det var jag som då gråtande ringde mina föräldrar medan jag låg i en hög på vardagsrumsgolvet med mina två små barn bredvid mig. Jag grät från djupet av mitt hjärta. Grät för att jag var trött, men desto mer för att jag var rädd för vad som nu väntade. Vad skulle hända med mig när jag inte längre orkade leverera på topp? Vem skulle då tycka om mig?"

Annons

Att igenkänningen är stark syns tydligt bland kommentarerna, som hyllar öppenheten:

"Jag var du, vi var lika. Vi är alla så lika", skriver en följare. "Been there, done that och never going back", skriver någon medan en annan läsare berättar hur hon precis fått diagnosen utmattningssyndrom av samma anledning.

"Mamma, du är en superhjälte"

Att få slut på krafter och ändå känna kravet att räcka till är en varningssignal, menar Sanna Bråding:

"För den kontroll du haft så länge i att pressa dig över varenda naturlag, den är borta nu. Hit men inte längre. Då kroppen skrikit gång på gång för att göra sig hörd och varenda depå är slut. Då kommer sanningen ikapp dig. Då kan du inte prestera dig ur din ångest längre för att jaga ditt värde. Och du kan inte heller prestera dig frisk igen. Då tar allt bara stopp."

Hon uppmanar följarna att känna värdet inom sig, värdet och kraften i att vara och avslutar med sonens kloka ord:

Annons

"Ikväll vid läggning var min yngsta sons sista ord innan han somnade ”Mamma, du är en superhjälte”. Och exakt så är det. Vi alla bär den kraften inom oss, bara genom att vara. Ibland krävs det bara ett barns filterlösa ögon för att se det".

Varför tror du reaktionen blivit så stark?

– Varför jag tror att responsen är så stor är tyvärr för att vi är så många som vuxit upp med tänket att jag är vad jag presterar, säger Sanna.

Hur kan vi minska prestationshetsen?

– Vi är tillräckliga utan prestation. Och det behöver fler få höra. Även att de inte är ensamma. Läkningen sker mycket genom det tänker jag. Att förstå att du är inte ensam.

Läs hela Sannas inlägg här:

Annons