SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Därför ska du aldrig köra bil direkt efter ett träningspass

05 maj, 2020 
Därför ska du inte köra bild med hög puls
Att köra bil hem från träningspasset kanske inte är den bästa idén, enligt engelska forskarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att sätta sig bakom ratten och köra hem från gymmet direkt efter ett träningspass kan vara en dålig idé, enligt en ny studie från University of Sussex.

Studien visar att personer med högre puls lättare gör fel i sin körning om de hamnar i en oförutsedd situation där de måste fatta snabba beslut.

Vi gör lättare fel mitt i ett hjärtslag

Enligt studien gör vi lättare fel om den oförutsedda händelsen sker samtidigt som vårt hjärta slår ett slag, alltså mitt i hjärtslaget. Så – desto högre puls, det vill säga antal hjärtslag, desto högre risk att händelsen sker på ett slag.

I studien fick några personer ta en virtuell biltur i trafiken, samtidigt som de körde framför en skärm mätte och registrerade forskarna deras hjärtrytm. Medan de körde kom olika hinder upp på vägen.

Reaktionsförmågan försämras i slagen

Vissa av gångerna hinder kom var det mellan hjärtslagen hos deltagarna i studien, andra gånger var det mellan hjärtslag.

Annons

Man kom fram till att vi har sämre reaktionsförmåga samtidigt som vi är mitt i ett hjärtslag, då bilförarna oftare gjorde fel i de situationerna.

Att det händer kan bero på att hjärtslagen har effekt på flera av våra hjärnfunktioner. Samma forskare har i tidigare studier kommer fram till att vi bland annat känner mindre smärta mitt i ett hjärtslag och att vårt minne påverkas till det sämre i de stunder som hjärtat slår ett slag, enligt Illustrerad Vetenskap.

Har du hög puls – kör extra försiktigt

Man tror att det kan bero på att receptorerna, som meddelar hjärnan om vårt blodtryck, kan störa andra signaler just i de stunderna.

Slutsatsen man kan dra är att bilkörning är farligare i de stunder som vi har högre puls. Du ska kanske alltså tänka till en gång extra innan du sätter dig bakom ratten precis efter ett träningspass, när du är upphetsad, eller om du är stressad, rädd eller arg.

LÄS MER:

Här är sjukdomarna som kan göra dig till en farlig bilförare

Bevisat igen! Kvinnor kör säkrare än män

Småsyskon är bättre bilförare än sina äldre syskon

Annons