7 vardagliga saker som stjäl vår energi

Trött kvinna vid sitt skrivbord
TV: Så håller du energin uppe under december
0:44

Efter reklamen: TV: Så håller du energin uppe under december

(0:44)

Slå på ljud

Ibland kan man känna sig trött utan anledning. Då har du förmodligen saker i ditt dagliga liv som skäl din energi — utan att du märker det. Här är sju vanor och beteenden som kan vara riktiga energislukare i vardagen.

7 energislukare i vardagen

1. Störande ljud

Ett icke önskat ljud, kollegans musik i hörlurarna, spotlights som surrar eller en fäkts brummmadne klassas faktiskt som oljud. Först när dessa ljud slutar märker vi dem.

– Då kan de flesta nog känna igen sig i att de plötsligt blir mer avslappnade. Det finns många ljud runtomkring oss som kan aktivera vårt stressystem samtidigt som de inte är tillräckligt intensiva för att vi ska märka dem. De här onödiga småljuden kan suga energi och göra oss trötta, säger Niclas Almén, psykolog och forskare, i en artikel i Hälsoliv.

2. Ytlig andning

Andningen är kopplad till det autonoma nervsystemet och sker automatiskt i kroppen. Dock tenderar vi att andas väldigt ytligt vilket gör att vi inte syresätter kroppen på det sätt vi behöver.

3. Underliggande konflikter

De direkta konflikterna tar förstås energi realtid, men de där utdragna, kanske outtalade, gammlat groll och dålig stämning, påverkar oss mer än vad vi tror. Så fram med dem på bordet, ring samtalet du drar dig för att ringa och testa med ett förlåt där det skulle behövas.

4. Stökigt hemma

Här är vi alla olika, en del upplever att det inte påverkas av ett stökigt hem elelr arbetsplats. Forskning visar dock att störiga miljöer kan medföra sömnstörningar och ökad ångest, skriver Hälsolov. Arbetsminnet försämras och man måste anstränga hjärnan mer.

5. Dator och telefon i sovrummet

Dator och telefon kopplat hjärnan till aktivitet och för de flesta är det ingen nyhet att man bör ha sovrummet fritt från skärmar. Ändå är det svårt att låta bli. Försök att skilja på vila och arbete. Lägg även ifrån dator och telefon när du tar en kort kafferast under arbetstid.

5 tecken på att jobbet gör dig olycklig

6. Du är ostrukturerad

En tillvaro utan struktur stjäl en massa onödig tid och kraft. Planera din a veckor och dagar i förväg. Använd din digitala kalender eller skapa en arbetsordning på morgonen. Slå av notiser och mobilsignalen om du behöver fokus utan avbrott.

7. Skjuter på beslut och "måsten"

"Det där gör jag sen". Hur många känner inte igen sig i att dagligen skjuta fram sådant man behöver göra. Flykten från vardagens små måsten kan snabbt bli en ond cirkel som bara blir större och större. Och det dåliga samvetet över att inte ha gjort saker man borde gör sig ideligen påmint. Beta av saker direkt när de kommer upp, eller skriv upp de på en lista som du betar av i slutet av arbetsdagen.

Källa: Hälsoliv

Foto: TT

Se också: Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom
1:59

Efter reklamen: Se också: Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

(1:59)

Slå på ljud

Utvald läsning