8 saker i badrummet som det är dags att slänga nu

Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Hur länge är för länge när det gäller att spara på sakerna vi har i badrumsskåpet? Och vad händer om vi håller fast vid dem lite för länge? Här är några saker som du ska se upp med.

1 Badsvampen

Minst en gång i månaden bör du byta din badsvamp, säger kosmetik-experten Joshua Zeichner till Health:

– Eftersom de konstant är i en fuktig miljö kan svampliknande mögel gro mellan fibrerna. Det kan också bilda bakterier som kan leda till infektioner om du använder den på huden.

Du ska också slänga svampen om den blir missfärgad eller om den inte luktar som den gjorde från början längre.

2 Tandkräm

Om du märker minsta skillnad på hur din tandkräm ser ut, luktar eller smakar så ska du byta ut den bums. Om du brukar köpa på dig större lager med tandkräm, så att du har ett par år framöver så kanske du vill tänka om.

Efter ett år kan fluoret börja avta och blir inte lika effektivt längre. Förvara alltid din tandkräm med locket ordentligt åtskruvat och inte för varmt och inte för kallt.

3 Den fasta tvålen

Till skillnad från ett fint vin så blir inte en tvål bättre med åren, även om en fast tvål kan hålla just i åratal. Men så fort du har börjat använda tvålen så kan den börja lagra bakterier.

Om tvålen blir mjuk eller blir missfärgad så är det dags att slänga den, för att inte riskera irriterad hud eller infektioner. Brukar du använda fast handtvål så lägg den på något som gör att den torkar fort efter att du använt den.

4 Rakblad

Hur länge rakblad håller beror på hur ofta det används, men en grundregel kan vara att slänga det efter högst två veckor eller efter att du använt det fem gånger. Förutom att bladet blir mindre effektivt så kan ett slöare blad ge irritationer som kan leda till utslag och infektioner.

5 Tandborste

Så fort din tandborste börjar se lite sliten ut så är det dags att byta ut den. Efter tre månader är det definitivt dags, då kommer den inte längre vara lika effektiv på att ta bort plack.

Är den sliten kan bakterier bildas vilket kan leda till infektion. Ett tips är att alltid ha nya tandborstar hemma, för att snabbt kunna byta ut dem när de blir dåliga.

6 Solskyddsfaktor

Om du ser ett utgångsdatum på din flaska med solskydd så ska du alltid gå efter det. Annars ska du slänga krämen allra senast två år efter du har köpt den eller om den förändras i konsistens.

Efter ett tag är skyddet inte längre lika effektivt och använder du gammalt solskydd är risken att du bränner dig.

7 Tamponger

Om du brukar förvara dina tamponger i badrummet så kan det vara dags att tänka om. Det får nämligen inte utsättas för fukt säger gynekolog Mary L Rosser till Health.

– Att förvara dem under handfatet blir det absolut nej på. Du vet aldrig när ditt handfat läcker och skapar fukt.

Hon menar att om de utsätts för fukt så kan bakterier eller mögel växa på dem, även om de är inplastade. Efter max ett år tycker doktor Rosser att man ska byta ut tamponger som legat oanvända.

8 Gamla mediciner

Brukar du förvara medicin i badrumsskåpet så byt till en helt torr plats, så de inte fuktskadas. Om du har medicin som har gått ut i datum så ska du slänga dem direkt eftersom de förmodligen har slutat verka. (Plus att du ska inte använda mediciner som du inte har fått recept på för tillfället.)

Källa: Health Foto: TT

LÄS MER:

Därför ska du alltid torka tvätten utomhus: 5 viktiga skäl

Rensa köket som Marie Kondo – för hälsans skull

Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa 5 hälsofaror

Utvald läsning