HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hur upplever andra ditt hems doft? Så här vet du

31 mar, 2023 
kvinna öppnar dörr och annan kvinna håller för näsan
Våra hem har ofta en särpräglad doft. Hos vissa luktar det hemtrevligt och fräscht, en del har en neutral doft medan andra har en ganska dominant personlig lukt? Men vad är det egentligen som avgör hur det luktar i ett hem? Och hur mycket kan vi påverka den?
Annons

Just det har Illustrerad Vetenskap kikat närmare på.

Lukten i ett hem uppkommer av en lång rad olika faktorer.

Dels är det en kombination av själva husets konstruktion och saker som luftfuktighet, uppvärmning, avloppssystem och liknande.

Inredningen kan spela större roll än du tror för din doft

Andra saker som spelar en avgörande roll är de material som finns i hemmet, exempelvis i inredningen. Mattor, möbler, träslag och tyger, och även elektriska apparater som diskmaskin och tvättmaskin kan alla inverka ganska mycket på hemmets doft.

Till det kommer givetvis alla övriga olika dofter som finns i huset i vardagen. Olika växter och blommor kan vara dominanta, liksom olika rengöringsmedel, doftljus och inte minst livsmedel, beroende på hur de förvaras.

Mat och husdjur påverkar hemmets doft

Mat och matlagning är nämligen en av de mest dominerande faktorerna för hur ditt hem luktar. Vissa gånger kan det vara en flyktig doft som försvinner när man vädrar, men har man en matlagningsstil och förkärlek för vissa doftrika kryddor och livsmedel är de ofta framträdande.

Annons

Även husdjur bidrar till hemmets lukt. Hundar, katter, kaniner, fåglar – listan kan göras lång. Det som främst luktar är mat, hår och burar i kombination med djurets egna doft.

Sist men inte minst har vi alla vår egen särskilda doft som kan prägla hemmet en hel del.

VIDEO: Så motverkar du svett och svettluktBrand logo
VIDEO: Så motverkar du svett och svettlukt

Eftersom det finns så många samverkande faktorer blir resultatet att två hem aldrig luktar exakt likadant. Hur mycket du vädrar (och bär ut soporna) spelar givetvis en stor roll.

Vi vänjer oss vid hemmets lukt

Gäster brukar omedelbart uppfatta hemmets lukt, medan de boende själva sällan tänker på den, eftersom vårt luktsinne anpassar sig och bortser från permanenta dofter.

Hur får man reda på hur det egentligen luktar hemma hos sig själv?

Det bästa sättet är faktiskt så enkelt som att resa bort ett tag. När man har varit bortrest en längre tid och kommer hem har luktsinnet ”nollställts”, vilket gör att man upplever hemmets unika lukt på samma sätt som en gäst gör.

SE OCKSÅ: hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperaturBrand logo
SE OCKSÅ: hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur

Eller, fråga en vän som du vet svarar ärligt!

Foto: TT

Annons