Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så undviker du munsår på bästa sätt

15 nov, 2016 
Så kan du undvika munsår.
Munsår beror oftast på viruset herpes och har du det följer det dig genom livet. Men det finns några sätt att undvika att munsår bryter ut!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så här i förkylningstider är det många som får stå ut med munsår på kuppen. Munsår beror oftast på ett herpesvirus som den som har blivit smittad har kvar i kroppen resten av livet.

Symptom på munsår

Några av symptomen på munsår är en stickande känsla i läppen, klåda, vätskefyllda blåsor som ömmar och sedan går sönder och blir sår. Symptomen håller i sig i omkring en vecka.

Att du får ett utbrott av munsår kan bland annat bero på att du har en infektion i kroppen, är stressad, har vistats mycket i solljus eller har mens. Första utbrottet brukar vara värst, och får du det en gång kan du räkna med fler gånger. Men vissa vet inte ens om att de bär viruset, eftersom de aldrig får några symptom.

Så undviker du munsår

Men det finns några enkla saker du kan göra, huskurer om du så vill, för att minska risken för munsår. Till exempel minska ner på stark mat och frukter med mycket syra, två saker som kan irritera munnen. Du kan även testa att använda tandtråd eller borsta tänderna lite snabbt när du har ätit, bara för att bli av med matresten som kan störa i munnen till nästa mål. Vissa tandkrämer och munskölj kan också irritera mjukdelarna i munnen – fråga din tandläkare om råd.

Annons

Tecken på näringsbrist

Men envisa munsår kan också vara ett tecken på att du har brist på vissa näringsämnen – folat, järn och vitamin B12. Folat kan du få i dig genom exempelvis spenat, broccoli och rött kött, järn och vitamin B12 finns det gott om i till exempel ägg och tonfisk.

Stressa ner och tänk på att få dina sömntimmar – men om det och ovan nämnda livsstilsförändringar inte gör någon skillnad och du fortsätter att få munsår ofta kan det vara värt att uppsöka läkare. Munsår kan också vara symptom på allvarligare problem, som chrons syndrom eller magsår.

Om du känner att ett munsår är på väg kan du testa att gurgla med saltvatten. Det finns också receptfria läkemedel, både salvor och plåster, på apoteket. Men vid svåra eller långvariga besvär kan din läkare skriva ut starkare salvor eller munskölj.

Läs mer och köp munsårsplåster ANNONS här.

 

Källa: Umo1177 Vårdguiden, Health.com Foto: IBL

Läs mer:

Varningslistan: 15 vanliga kroppssymptom vid stress

Trött, sjuk och deppig? Du kanske har näringsbrist 

Annons